Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Sleep Tight - recensie

Sleep Tight - recensie

Dit keer geen zombies voor de Spaanse regisseur Jaume Balagueró, maar een uiterst vriendelijke conciërge die het beste met je voor heeft. Alhoewel…

Regisseur Jaume Balagueró zette in 2007 samen met Paco Plaza de horrorwereld op zijn kop, door met de angstaanjagende zombiefilm [REC] uit te komen. In 2009 bracht het regisseursduo het vervolg hierop uit, waarbij het verhaal verder werd verteld in de found-footage stijl, zoals we die van The Blair Witch Project kennen. Dit jaar komt het derde deel van [REC] uit, maar het tweetal heeft besloten hiervoor niet samen te werken. Paco Plaza neemt het derde deel namelijk voor zijn rekening, terwijl Jaume Balagueró het vervolg daarop weer zal regisseren. Een mooi moment voor Balagueró om in de tussentijd een nieuwe, opzichzelfstaande film uit te brengen: Mientras Duermes (Sleep Tight).

Mientras Duermes

Sadistisch
César (Luis Tosar) is een ongelukkig man, altijd al geweest. Als conciërge van een klein appartementencomplex dient hij altijd paraat te staan om de bewoners op hun wenken te bedienen, zodat zij wel gelukkig kunnen zijn. Maar achter die geveinsde glimlach van César zit een donker, sadistisch karakter. Het beetje geluk dat César uit het leven kan halen, haalt hij juist uit het ongelukkig maken van andere mensen. Zo ook bij bewoonster Clara (Marta Etura); een vrolijke, knappe jongedame die nooit zonder glimlach de deur uitgaat. Om daar wat aan te doen maakt César dankbaar gebruik van het feit dat hij in elk appartement kan komen. Zo wacht hij iedere avond geduldig onder Clara’s bed, om in haar slaap voorbereidingen te treffen om haar leven langzaamaan ondraaglijk te maken. Want die glimlach van Clara moet verdwijnen… en als César daar wat grover geschut voor moet inschakelen, dan zal hij zich daar ten volle voor inzetten.

Context
Na tweemaal een found footage-film te hebben gemaakt, keert Balagueró terug naar de conventionele manier van film maken. Waar [REC] het van de complete chaos moest hebben, blinkt Sleep Tight juist uit in het bijzonder strakke regisseerwerk. De camera glijdt rustig voorbij en laat de kijker alleen zien wat die mag zien. Dit wordt ook doorgevoerd in de verhaalvertelling. Door elke keer maar een tipje van de sluier op te lichten, wordt iets wat je net gezien hebt, weer in een geheel andere context geplaatst. Vooral de meesterlijke opening is hier getuige van en dit wordt goed doorgezet in het verdere verloop van de film. Dit valt ook op aan het hoofdpersonage, de ogenschijnlijk vriendelijke conciërge César. Net als de film zet hij stapsgewijs een aantal processen in gang, die steeds grotere consequenties lijken te hebben. De spanning wordt hierdoor langzaam opgebouwd, tot op het moment dat die bijna te snijden is. Een andere bekende regisseur had hier ook een handje van en kreeg daarom geheel verdiend de titel ‘Master of Suspense’ toegemeten. Dat Jaume Balagueró door deze regisseur geïnspireerd is, is bij Sleep Tight dan ook snel duidelijk.

Mientras Duermes

Wisselvallig
Natuurlijk valt er ook wel wat op de film aan te merken en een deel daarvan ligt bij het acteerwerk van de rest van de cast. Zo zet Luis Tosar (de conciërge) een uitstekende rol neer, door zijn ingetogenheid en subtiele gezichtsuitdrukkingen. Marta Etura mist die subtiliteit echter en dat is bij de emotionelere scènes wat storend. Het kind dat de rol van het buurmeisje in de film vertolkt vertoont ook wat wisselvallig acteerwerk; als vervelend, verwend kind komt ze goed over, maar daar blijft het ook bij. Tot slot het kritiekpunt dat de muziek af en toe iets te aanwezig is, waardoor op sommige emoties teveel de nadruk wordt gelegd.

Conclusie
Dat Jaume Balagueró ook zonder zombies en chaotisch camerawerk overweg kan, bewijst hij met Sleep Tight. De film kent een langzame, maar spannende opbouw waardoor alles mooi uit wordt gespeeld. Bovendien weet Balagueró de kijker, net als Luis Tosar z’n personage dat doet, uitstekend te manipuleren. Een klein minpunt is dat het acteerwerk van sommige andere leden van de cast wat minder is, maar dat doet verder niet veel af aan de film: Sleep Tight kruipt onder de huid en de kans dat je na het zien van deze film onder je bed zal kijken voordat je gaat slapen is groot.

Regisseur:

Jaume Balagueró

Cast:

Marta Etur
Petra Martinez
Luis Tosar

Genre:

Horror

Releasedatum:

19 juli 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  96 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap