Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Spetters uncut beleeft première in EYE

Spetters uncut beleeft première in EYE

SpettersDertig jaar na de geruchtmakende première waar Paul Verhoeven werd aangevallen door woedende feministes heeft EYE Spetters hersteld in de oorspronkelijke versie, inclusief alle weggesneden scènes.

Bij de première van de gerestaureerde versie op 8 mei 2012 om 20.00 uur in EYE zijn zowel regisseur Paul Verhoeven als schrijver Gerard Soeteman, en vele leden van de cast en crew aanwezig. Vanaf 10 mei is de film dagelijks te zien in EYE en Filmhuis Den Haag en aansluitend in filmtheaters in het land.

In Spetters volgen Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman de levens van drie jongeren uit de provincie die gek zijn op motorcrossen, de disco en op Fientje van de rijdende patatkraam ‘De Happies-hoek’. Het resultaat is een rauw portret van jongeren die zich het liefst verplaatsen op brullende motoren, achteloos seks bedrijven en vermeende homoseksuelen probleemloos in elkaar slaan. Fientje trekt intussen haar eigen plan en speelt de jongens tegen elkaar uit. Voor de cast koos Verhoeven de toen nog onbekende Renée Soutendijk, Toon Agterberg, Hans van Tongeren en Maarten Spanjer. In de bijrollen zijn onder andere Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Peter Tuinman te zien.
 
Seksisme
SpettersSpetters sloeg in als een bom. De film werd door de Nederlandse critici genadeloos afgekraakt vanwege het grove taalgebruik en de vele seks- en geweldsscènes. Geen goed woord had men voor de film over, eerbiedwaardige critici repten van een ‘karakterloos geheel, dat even leeg is als de wereld die in beeld wordt gebracht’ en zagen in de wervelende actie een voornamelijk de onderbuik beroerende ‘exploitatiefilm’ (NRC Handelsblad). De jeugd droeg de film echter op handen en ging massaal naar de bioscoop; uiteindelijk trok Spetters meer dan een miljoen bezoekers.

Niettegenstaande het commerciële succes werden Verhoeven en Soeteman met hoon overladen: hun tekening van de jeugd zou ‘amoreel’, ‘plat’ en zelfs ‘fascistoïde’ zijn. Verhoeven werd in Sonja Barends talkshow zelfs belaagd door woedende feministes die in Spetters een toonbeeld van cynisme en seksisme zagen. Filmhistoricus Hans Schoots ziet in de destijds als provocerend ervaren film een belangrijk cultuurhistorisch document: Spetters markeert de overgang van de idealistische jaren zestig en zeventig naar de hardere liberale jaren tachtig. In Spetters vervliegen de dromen uit de wederopbouwtijd te midden van het beton.
Voor Verhoeven bleek Spetters ook de toegangskaart naar Hollywood. De film werd daar aanzienlijk beter ontvangen dan in Nederland; zo omschreef Rolling Stone hoofdrolspeelster Renée Soutendijk als ‘a Dietrich in glittering pants’.
 
Uncut: tegen de fatsoensrakkers
Spetters is gerestaureerd in de versie zoals die in 1980 ook in eerste instantie werd uitgebracht in de bioscoop; in latere export-versies, op tv en op vhs en dvd ontbrak een aantal shots, zoals de pijpscène in de Rotterdamse metro. De gerestaureerde versie is 2 minuten langer dan de ingekorte versies.

De uncut versie is vanaf 8 mei ook op dvd en Blu-ray verkrijgbaar (Lumière) en onder andere te koop in de museumwinkel van EYE.

Op 22 mei geeft Thom Hoffman in EYE een Klassiekerlezing bij Spetters. Ook zijn er in EYE films te zien die schatplichtig zijn aan Spetters: Wilde mossels (Erik de Bruyn, 2000), Van God los (Pieter Kuijpers, 2003) en de documentaire Nou, dat was het dan! (Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden, 2005).

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...