In plaats van de zoveelste lijst van dingen uitBack to the Future Part II die inmiddels echt bestaan, geven we hier tien voorspellingen die gelukkig NIET zijn uitgekomen.
Een dag voor de filmgeschiedenis, 21 oktober 2015. De dag waar in Back to the Future Part II naar afgereisd wordt vanuit het jaar 1985, en waar Marty McFly en Doc Brown wederom een nieuwe tijdparadox proberen te voorkomen. Was dit in 1989 (het jaar waarin de film werd uitgebracht) nog verre toekomst, vandaag de dag behoort het tot het heden en vanaf morgen tot het verleden.
Leuk om stil te staan bij de voorspellingen die inmiddels werkelijkheid geworden zijn, zoals videobellen en Google Glass-achtige uitvindingen, of om te treuren over de dingen uit de film die we helaas nog steeds niet hebben, zoals snelwegen in de lucht, auto's die volledig op afval kunnen rijden, kleding die zich automatisch aan jouw lichaam aanpast en cafés waar je door robots wordt bediend. Maar waarom treuren? De film zit namelijk ook bomvol met voorspellingen die gelukkig (nog) niet uitgekomen zijn en die je doen beseffen: zo slecht is deze 'toekomst' waarin we leven niet. Om dat te vieren én om bij stil te staan, zijn hier 10 voorspellingen uitBack to the Future Part II die gelukkig niet uitgekomen zijn.
1 - Alle rechtszaken worden binnen 2 dagen afgehandeld
Of het nou om een moord of een snelheidsovertreding gaat, iedere rechtszaak wordt binnen twee dagen na het plegen van de misdrijf afgehandeld. Twee dagen dus om onderzoek te plegen, bewijzen te verzamelen of getuigenverklaringen vast te leggen, om de schuld of onschuld van een persoon te bewijzen. Cellen zullen overstromen met onterecht veroordeelden, terwijl moordenaars juist weer vrij zullen komen omdat zaken niet rondgemaakt kunnen worden. Nee, er valt genoeg te zeggen en klagen over het rechtssysteem in ons land, maar gelukkig krijgen partijen nog altijd langer de tijd om een zaak rond te krijgen dan de twee dagen die inBack to the Future Part II gebruikt worden.
2 - Jaws 19
Of er zoiets als een ècht goede Jaws sequel bestaat, is de vraag, maar dat dat nietJaws 19zal zijn, lijkt me zeker. Stel je voor, een film waarin de oude en grijze Richard Dreyfuss en Michael Caine, die rollen hebben gespeeld in eerdere Jaws films, het moeten opnemen tegen een computer geanimeerde mechanische robothaai van 15,20 meter, met hulp van de kleinkinderen van Roy Scheider, gespeeld door rappers of Disney-kind sterretjes. Want zodra we deel 19 hebben bereikt, zal dat wel zo'n beetje het plot van de film zijn. Voorlopig zijn ons naJaws 2, Jaws 3-D en Jaws: The Revenge, uit 1987, verdere Jaws sequels bespaard gebleven. En er wordt dan vaak wel geklaagd over 'sequelitis' in Hollywood, men is gelukkig nog wel altijd zo origineel en creatief om geen enkele filmserie uit te melken met 17 vervolgfil Dan negeer ik voor het gemak wel even de 24 James Bond films en de ongeveer 30 Japanse Gojira (Godzilla) fil
3 - Grote hologram reclames op straat
Mensen klagen nu al over TV reclames, spam in hun mailbox of reclamebanners van een paar centimeter groot, terwijl ze op hun mobiele telefoon een spelletje aan het spelen zijn. Stel je dan eens voor hoe het zou zijn om op straat te lopen en plotseling aangesproken te worden door een reclamezuil zo groot als een huis, die je iets probeert te verkopen. Gelukkig is deze overlast en vorm van spam 2.0 ons tot nu toe bespaard gebleven. En je zal maar naast of onder zo'n ding moeten wonen.
4 - Rijdende prullenbakken
Het klinkt handig en oh zo futuristisch, maar zullen rijdende prullenbakken op straat ook werkelijk praktisch zijn? Het is handig om iets weg te kunnen gooien wanneer er toevallig een prullenbak langsgereden komt, maar zie je jezelf ook al achter een prullenbak aanlopen om even snel een snoeppapiertje weg te gooien? Of om geduldig ergens te gaan staan wachten tot er eens een prullenbak langsgereden komt om er je troep in te proppen? Het klinkt als een geweldig iets, maar ik denk dat rijdende prullenbakken er uiteindelijk alleen maar voor gaan zorgen dat mensen nog meer vuiligheid op straat gooien.
5 - Ondersteboven hangen om van een rugblessure te genezen
Vraag me niet waarom, maar ondersteboven hangen schijnt volgensBack to the Future Part IIbevorderlijk voor het genezingsproces te zijn. Hoe de bloedstroom naar de hersenen en de rest van de ledenmaten dan geregeld wordt, legt de film helaas niet uit maar hoe dan ook, het lijkt me geen pretje om de hele dag zo te moeten hangen met een rugblessure, zoals George McFly in de film. Laat mij dan gewoon maar een paar weken lang rustig plat op bed liggen.
6 - Praten tegen al onze huishoudelijke apparaten
Van de magnetron tot de TV en telefoon: alles wordt bediend met de stem inBack to the Future Part II. Natuurlijk hebben we tegenwoordig stembediening op onze smartphone en is er ooit een periode geweest dat dit inderdaad de toekomst leek te gaan worden, met lampen die aangingen wanneer je in de handen klapte, of gordijnen die dicht gingen wanneer je 'dicht!' riep, maar men lijkt inmiddels van dit idee afgestapt te zijn. En gelukkig maar. Want al klinkt het misschien als een groot gemak, eigenlijk blijft het vele malen simpeler om apparaten met een paar knoppen en touchscreens te bedienen. Zo kun je gewoon met je partner of kinderen blijven praten tijdens het koken en horen andere mensen in huis niet wanneer je tegen je TV zegt dat die het porno-kanaal aan moet zetten. Ik moet er ook echt niet aan denken wat er allemaal mis kan gaan wanneer je je eens verspreekt, de juiste commando's niet meer weet of apparaten op woorden gaan reageren die niet voor hen bedoeld zijn.
7 - Telefoons en camera's
Er zitten ook tal van elementen in de film die inmiddels door de werkelijkheid voorbij gestreefd zijn. Zo zijn er geen mobiele telefoons in de film te zien en moet Doc nog een ouderwetse doch futuristisch bedoelde camera met flitser gebruiken om iets vast te leggen. Bellen wordt alleen binnenshuis gedaan met een vaste lijn. Dat er ooit mobiele telefoons met camera's zouden bestaan, is duidelijk iets waar de filmmakers niet aan gedacht hadden.
8 - Faxen
Faxen was echter wel iets waarvan de filmmakers dachten dat dat de toekomst zou zijn. Over papierverspilling gesproken! Gelukkig kan tegenwoordig alles snel via de digitale weg en hoeven we niet eerst te wachten tot er een papiertje uit een apparaat komt rollen wat we pas daarna kunnen lezen.
9 - TV's van betere kwaliteit
Een opvallend iets in de film is dat alle TV's behoorlijk klein zijn. Wellicht dacht men dat mensen geen behoefte zouden hebben aan nog grotere toestellen in de toekomst, of dacht men dat dit technisch onhaalbaar of onbetaalbaar zou zijn, maar ik ben blij om te zien dat er tegenwoordig tal van merken op de markt zijn, waarbij je al een 40 inch Full HD LED-TV hebt voor slechts een paar honderd euro. En over Full HD en LED gesproken: de beelden op de TV's in de film zijn nog altijd net zo korrelig en streperig als een oude kabel TV uit de jaren '80.
10 - De mode
Het is ironisch dat de futuristische mode in de film er meer uitziet als jaren '80/begin jaren '90 kleding, wat ook de periode was waarin deze film is gemaakt. Veel felle kleuren, wijde broeken, druk uitziende rokken, metalen helmen en andere rare hoofddeksels. Nee, in modeshows zie je tegenwoordig veel geks voorbij komen op de catwalk, maar gelukkig is het algemene beeld op straat tegenwoordig 'normaal' en redelijk uniform. Ietwat saai misschien zelfs, vergeleken met het straatbeeld in de film, maar toch zou ik absoluut niet willen ruilen.