Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: De evolutie van de slasher

Column: De evolutie van de slasher

Het slashergenre (Halloween, Scream, Friday the 13th) heeft met nieuwkomer A Cabin In The Woods weer een nieuw gezicht gekregen. Dit genre is sinds The Texas Chainsaw Massacre (1974) vooral geliefd bij de jeugd (en de personen die zich nog jeugdig voelen).Zoals de puristen weten, waren dergelijke films in hun hoogtijdagen makkelijk te herkennen doordat ze allemaal gebaseerd zijn op dezelfde formule. Een kwaad monster (bovennatuurlijk of niet) heeft gegronde beweegredenen om een groep tieners aan te vallen. Tussen 1978 en 1984 verschenen binnen dit sub-genre talloze klassiekers als Halloween (1978) en A Nightmare On Elm Street (1984) die aan de geboorte stonden van horror als franchise.

ScreamDe bovenstaande formule was echter te flauw en voorspelbaar geworden en het slashergenre bloedde dood. Totdat Wes Craven in 1996 met Scream kwam. Scream is een film in een film, doordat de dialoog continu verwijst naar de conventies van de slasher film. Exemplarisch hiervoor is de uitspraak van karakter Ghostface (de antagonist): "Never say 'who's there?' Don't you watch scary movies? It's a death wish. You might as well come out to investigate a strange noise or something."

Wes Craven gebruikte de voorspelbaarheid van het slasher genre als aanleiding om in Scream het publiek op het verkeerde been te zetten. En alhoewel bekende taferelen weer de revue passeerden (vrouwen die ondanks waarschuwingen toch naar buiten gaan, de slet wordt als eerste gedood etc.) schreef Craven een nieuw hoofdstuk in de slasher geschiedenis. Andere tienerflicks als I Know What You Did Last Summer (1997) en Urban Legend (1998) volgden.

Friday The 13th remakeVanaf 2000 maken filmmakers gretig gebruik van de rijke slasher traditie, niet om nieuwe films te maken, maar om die franchises van monsters als Jason Voorhees, Michael Myers, Freddie Krueger en Leatherface te exploiteren. Studio’s investeren liever dertig miljoen dollars in afgezaagde remakes dan vijf miljoen dollar in een origineel script. Daar hebben ze gelijk in, de remakes van films als Friday The 13th waren over het algemeen succesvol bij de boxoffice.

En toch zie je als horrorliefhebber vernieuwing in de business en dat is precies waar Drew Goddard en Joss Whedon verantwoordelijk voor zijn. Deze heren schreven het script van The Cabin In The Woods. Dit is wat mij betreft een film die verder gaat waar Craven eindigde. Het is een zelfkritische film die de spot drijft met alles wat het slashergenre heeft grootgemaakt. Net als Scream is The Cabin In The Woods een film in een film. De casting is goed gedaan, althans in die zin dat ze acteurs hebben laten optrommelen die niet kunnen acteren. Dat is van levensgroot belang voor deze film, aangezien dit alleen maar bijdraagt aan het geheel.

In 2012 heeft The Cabin In The Woods het slasher genre weer op de kaart gezet. Het is echter spijtig dat het publiek telkens zo lang moet wachten op echt goede films van dit kaliber. En de vier sterren die Lianne Koorn toekende, zijn het dubbel en dwars waard!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap