Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
De thuisbioscoop van Roloff de Jeu

De thuisbioscoop van Roloff de Jeu

In de artikelreeks 'De thuisbioscoop van...' nemen we een kijkje in de thuisbioscopen van onze lezers. De bioscoop van Roloff de Jeu bevindt zich echter niet binnenshuis maar buitenshuis in Noord-Italië.

De openluchtbioscoop bouwde hij op het terrein van het vakantiehuis van zijn schoonfamilie, waar hij zes filmavonden organiseerde voor familie, vrienden en mensen uit de buurt.Waarom een openluchtbioscoop?
Familie van mijn vriendin heeft een paar jaar geleden in Noord-Italië een stukje land in de heuvels met bouwvallige boerderijtjes gekocht en opgeknapt. Toen ik daar drie jaar geleden voor het eerst kwam, was ik meteen betoverd. De sfeer is er heel filmisch, het is een idyllische locatie. En die schreeuwde voor mij om filmprojectie. Het eerste jaar heb ik er heel veel gefotografeerd en daar een boekje van gemaakt. Vorig jaar heb ik een projector, scherm en films meegenomen.

Wat voor apparaten staan er in je openluchtbioscoop?
Een Eiki Super Slot Load II SL-0 16mm projector met standaard lens en zoom-adapter, en halogeenlicht (250W). En een Dr. Leo Catozzo plakpers. Onder het doek één speaker (16mm film is mono) die tevens de deksel van de projector is. Door een minijack snoertje in de microfooningang van de Eiki te stoppen, heb ik vooraf filmmuziek gedraaid vanaf mijn iPhone 3GS - Ennio Morricone en Nino Rota natuurlijk.Voor hoeveel personen is er plaats?
Ongeveer 20.

Wat heeft het gekost en hoe lang heb je er aan gewerkt?
Deze projector heb ik toevallig gekregen, en de plakpers ooit voor een zacht prijsje gekocht. Het doek heb ik met mijn moeder genaaid, ongeveer 50 euro aan materiaal. Witte zonwerende stof (3 x 1.40m) van de markt en een soort zwart velours met inprint voor de randen. Dan nog tentelastieken en ijzeren ringen, maar die heb ik uiteindelijk niet hoeven te gebruiken. De beetje vouwen die er in zaten, zag je niet bij projectie. Het scherm is in een frame ingehangen wat we van het aanwezige oude hout hebben gemaakt.
Het duurste zijn de 16mm films. Die koop ik voor 10 tot 100 euro per stuk op beurzen hier, via eBay, Marktplaats, enz. En ik leen het nodige bij bevriende verzamelaars om de kosten te drukken.

Waar wordt de ruimte oorspronkelijk voor gebruikt?
Op het erf stonden een aantal boerderijen met schuren. De zitplaatsen staan voor de voormalige koeienschuur die is omgebouwd tot zomerhuis. Het projectiescherm staat tegen een zijwand van wat vroeger een pizza- en broodoven was, met onderin een opslagruimte voor wijnvaten.Waar ben je het meest trots op?
Het doek is heel mooi geworden, de afstand tot het doek was goed te doen, lichtopbrengst prima. En dan leuke, bijpassende films meenemen. Rond de schemer gaan we allemaal zitten, met popcorn en chips, en dan komen de vuurvliegjes en start ik de voorstelling. Dat dat allemaal lukte en werkte, op die plek, dat is gewoon magisch. Onder het doek hangt een bordje met 'Cinema Andreini', dat heb ik ook nog gemaakt in een Art Deco lettertype. Zonder internet, uit het hoofd met liniaal en schoteltjes en kommetjes voor de bochten. Dat is ook wel mooi geworden.

Wat zou je nog willen toevoegen?
Een compactere, stevigere zuil voor de projector, dat was wel erg houtje touwtje nu.

Welke films kijk je het liefst in je openluchtbioscoop?
Docu's over Italië, of het oude (boeren)leven in Nederland. Dan zie je aardappelakkers op het scherm, die er honderd meter onder je in de vallei in het echt ook zijn. Of The Great Train Robbery (1903), de eerste film met een plot, zeg maar speelfilm, ook al duurt ie maar 11 minuten. Verder viel Charlie Chaplin in Behind the Screen (1916) bij iedereen in de smaak. De volgende keer neem ik ook Laurel & Hardy mee, en wat cartoons voor aanwezige kinderen. De instructiefilm La Vita su una Pianta Morta (Het Leven van een Dode Plant) heb ik op de Italiaanse eBay gekocht en lijkt me daar ook heel toepasselijk voor de volgende keer. Films over insecten en reptielen vallen daar ook mooi op hun plaats. Daar maak ik dan compilaties van, zo'n 45 minuten per spoel. Die lengte is precies goed.Wat is het grootste voordeel/nadeel aan een openluchtbioscoop?
Het weer moet natuurlijk meezitten. Ik heb een avond binnen op de koelkastdeur in het klein geprojecteerd terwijl het buiten noodweer was. En het kan koud worden 's avonds, zelfs in Italië. Maar ik heb hier in Amsterdam ook een scherm van 4 x 3m wat buiten op te zetten is, en genoeg 16mm projectoren en films voor een leuke avond. Dus wie een stuk 'erf' heeft en een leuke avond wil, kom maar op.

Wat moeten vrienden die van jouw openluchtbioscoop gebruik maken absoluut niet doen tijdens een film?
Hmm, alles mag, lachen, huilen, praten, je laten meevoeren. Ik hoop vooral ook op nieuwe vrienden. Er waren ook Italianen uit de buurt uitgenodigd, maar die kwamen eigenlijk niet. De Italianen in de regio daar  nodigen elkaar niet thuis uit, om te eten of zo. Uiteindelijk kwam er een zoon van de buren met z'n vrouw, die na veel aandringen en Grappa toch wel wilden blijven. Een docu over het stadje Cassino was niet echt lokaal genoeg, maar met Charlie Chaplin waren ze verkocht. Volgende keer willen we het ook eens proberen bij de pizzeria bij de visvijver aan het einde van vallei, lijkt me ook heel leuk.

Wil je dat we ook aandacht besteden aan jouw thuisbioscoop op MovieScene? Stuur ons dan een e-mail.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...