Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Black Gold - dvd recensie

Black Gold - dvd recensie

De meest ambitieuze film ooit gemaakt in Qatar. Was de oorwassing van Westerse critici terecht?

Het ministaatje Qatar is per inwoner misschien wel het rijkste land ter wereld en dat wil het ook graag uitstralen. Dolgraag willen ze aansluiting bij het Westen. Het WK voetbal van 2022 is al binnen, het land trekt steeds meer Westerse toeristen en nu komen er dan ook grote speelfilms die in het buitenland aan moeten slaan. Met een kostenplaatje van 40 miljoen euro, een reeks aan internationale bekende acteurs en een Franse blockbusterregisseur hoopt Qatar met Black Gold ook op filmgebied de aansluiting te vinden bij de rest van de wereld. Het resultaat werd echter snel bestempeld als een klein fiasco. Critici waren eensgezind negatief en de film bracht relatief weinig op.

Black Gold

Auda of Arabia
De film speelt zich af in de jaren '20 van de vorige eeuw en draait om de komst van de eerste westerse oliebedrijven en de rijkdom die zij met zich mee brachten. Antonio Banderas speelt een Arabische Emir die een ongemakkelijke vrede heeft gesloten met zijn vijand, Sultan Amar (Mark Strong). Om de vrede te waarborgen heeft Amar afstand gedaan van zijn zonen Auda (Tahar Rahim) en Saleh (Akin Gazi). Zij worden grootgebracht door de Emir. Op latere leeftijd komen de Amerikanen in het spel en groeit de honger naar meer macht en rijkdom door middel van de olie. Auda komt in opstand en begint een rebellie tegen de Emir.

Internationale cast
Het feit dat de film in Qatar is gemaakt, zou doen vermoeden dat de producenten een realistisch epos voor ogen hadden dat hun geschiedenis eens vanuit een niet-westers perspectief zou belichten. Met het aantrekken van een bijzonder diverse cast (een Fransoos, Spanjaard, Brit en een Indiase) geleid door een Franse regisseur blijft er echter weinig eigenlijke identiteit over. Zoals de dvd-hoes al aangeeft is het de ambitie om een soort kruising te zijn van de klassieker Lawrence of Arabia en het meesterwerk There Will Be Blood. Regisseur Annaud heeft echter niet de visuele epische kunde van David Lean noch de briljante finesse van Paul Thomas Anderson. Een haperend script dat geen verhaallijn echt goed uitwerkt, helpt daarbij ook niet. Toch komt op het kleine scherm de film bij vlagen redelijk uit de verf. Visueel ziet het er allemaal prachtig uit. Sets, kostuums en de woestijn blijven mooi en de cast probeert er toch nog het beste van te maken. De romantische muziek van James Horner geeft ook de juiste atmosfeer. Het eerste gedeelte is zeker het saaist maar toch weet de film het tweede uur meer te boeien. De vaart komt er dan wat meer in maar op het moment dat de eindstrijd wordt ingezet, komt deze tot een wel heel abrupt einde. De sjeiks hadden de geldkraan vast dichtgedraaid.

Black Gold

Extra's:
Zoals wel vaker bij BFD is de release bijzonder karig. Alleen trailers zitten er als bonus bij. Nu is er ook nog geen internationale release van de film dus of er uberhaupt ergens extra's worden uitgegeven is ook niet duidelijk. Jammer, want de motivaties achter de film hadden best interessant kunnen zijn.

Conclusie
Black Gold is episch opgezet, zowel qua cast als setting. Helaas helpt het matige script en de rammelende regie het epische streven vakkundig om zeep. Ook ontbreken er helaas extra's die meer over de achtergrond duidelijk hadden kunnen maken.

Te koop vanaf 13 augustus 2012.

Bestel bij Bol.com

Cast:

Antonio Banderas
Freida Pinto
Tahar Rahim
Mark Strong

Genre:

Avontuur

Releasedatum:

15 maart 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  129 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series