Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Nono, Het Zigzag Kind - recensie

Nono, Het Zigzag Kind - recensie

Een geheimzinnige man neemt Nono mee op zoektocht naar de mysterieuze identiteit van zijn overleden moeder. Zigzagt de openingsfilm van het 32e Nederlands Film Festival zich een weg naar de top, of is het een rechte lijn bergafwaarts?


 
Met Nono, Het Zigzag Kind van regisseur Vincent Bal wordt de 32e editie van het Nederlands Film Festival geopend. De film is gebasseerd op de gelijknamige bestseller van de Israëlische schrijver David Grossman. Met deze familiefilm als grote opening van het festival moet duidelijk worden dat het genre in Nederland volwassen is geworden. Bal wist eerder met Minoes een buitengewone film neer te zetten waar het hele gezin van kan genieten. De verwachtingen van Nono het Zigzag Kind zijn dan ook hoog gespannen. En zeker niet ten onrechte.
 
Het mysterie
De 13 jarige Nono (Thomas Simon) leeft al zijn hele leven in de schaduw van zijn beroemde vader Jacob Feierberg (Fedja van Huêt), ‘de beste politie-inspecteur ter wereld’. Zijn moeder Zohara (Camille de Pazzis) overleed toen hij één jaar was, en de omstandigheden hiervan zijn altijd door zijn vader geheim gehouden. Wanneer Nono weer eens in de problemen raakt, stuurt zijn vader hem naar zijn oom Sjmoel om te leren volwassen te worden. Maar wanneer Nono in de trein een mysterieuze opdracht vindt, begint hij aan een spannende zoektocht. Samen met meesterdief Felix Glick (Burghart Klaussner) probeert Nono de waarheid te vinden achter zijn moeders dood, met bij elke stap inspecteur Feierberg in hun kielzog.
 
Kickstart
Vanaf het eerste moment trekt Het Zigzag Kind je volledig in de wereld van Nono Feierberg. Energieke shots en geestige momenten wekken adrenaline op die een heerlijke rit beloven. De karakters zijn uitmuntend neergezet. Inspecteur Feierberg is vanaf het eerste moment op het doek een beer van een cop, de rest van de familie is lachwekkend saai en Nono is gewoon Nono: een fantasievolle jongen die eerder zijn vader probeert te zijn dan zichzelf. Wanneer Nono smooth criminal Felix Glick ontmoet, gaat de film in de tweede versnelling. Fantastische muziek en stijlvolle beelden roepen het gevoel van avontuur op waar elk kind (en stiekem ook elke volwassene) naar verlangt. Dan komt echter wel het moment dat Het Zigzag Kinder er beter aan zou doen gas terug te nemen.


 
Vraagtekens
In het laatste halfuur beginnen de bizarre wendingen zich iets te hoog op te stapelen. Ook binnen de grenzen van de geloofwaardigheid van de film zijn veel gebeurtenissen wel erg vergezocht.  Het Zigzag Kind is in essentie een detectivefilm, maar de manier waarop de puzzel rond Zohara wordt opgelost, komt totaal uit de lucht vallen. Ook het feit dat de er in film maar liefst vier talen gesproken wordt kan, zeker voor de jongere kijker, zeer vermoeiend zijn. Gelukkig is Nono, het Zigzag Kind rijk aan een bruisende charme, in zowel sfeer als karakters, die deze minpunten aardig compenseren. 
 
Conclusie
Actie, avontuur en bijzonder kleurrijke karakters maken Nono het Zigzag Kind een geslaagde, geloofwaardige familiefilm. Genoeg ruimte voor vraagtekens, maar met opzwepende muziek en een lekkere sfeer waardoor ook jij zou willen dat je een Zigzag Kid was.

Regisseur:

Vincent Bal

Cast:

Isabella Rossellini
Fedja van Huêt

Genre:

Familie

Releasedatum:

3 oktober 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk