Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Movie Firsts: deel 3

Movie Firsts: deel 3

Altijd al eens willen weten welke film de eerste was met een bepaalde eigenschap? De eerste film, de eerste film met spraak en de eerste film die gebruik maakte van CGI, na deel 1 en deel 2 nu nog meer ‘firsts’.

Het blijft natuurlijk een beetje discutabel, aangezien sommige filmmakers tegelijkertijd werkten aan een bepaald idee, maar de lijst is zo authentiek mogelijk gehouden.

Deel 3 van dit artikel beslaat de periode 1951 t/m heden.

De eerste Wilhelm scream: Distant Drums (1951)
In veel films wordt de zogeheten Wilhelm scream gebruikt. Dit is een geluidseffect van een schreeuwende man dat vaak wordt gemonteerd als iemand wordt neergeschoten, van een klif valt en ga zo maar door. Talloze regisseurs gebruiken dit stockgeluid in hun films (waaronder Star Wars en Lord of the Rings), maar kent zijn origine in Distant Drums, waarin een soldaat wordt aangevallen door een alligator. Zijn angstige schreeuw zou nog decennia lang worden verwerkt in films.
De eerste breedbeeld: The Robe (1953)
De bioscopen kregen steeds meer concurrentie van de televisie die door veel huishoudens aangeschaft werd. Om de filmbezoeker toch iets anders te kunnen bieden, stapte men langzaam over op breedbeeld, waarbij een groter oppervlakte gebruikt werd. De eerste film die op deze manier te zien was in de theaters, was The Robe; een film over de kruisiging van Jezus.

De eerste film op televisie: The Wizard Of Oz (1956)
Iedereen die het genot heeft gehad om The Wizard Of Oz uit 1939 te aanschouwen, weet dat dit pareltje een unieke film is. Niet gek dus dat men deze prent koos om de boeken in te gaan als de allereerste film die op televisie werd vertoond.

De eerste “fuck”: Ulysses (1967)
Mensen van mijn generatie – voor wie Quentin Tarantino gemeengoed is – schrikken in een film niet meer zo van scheldwoorden, maar toen in 1967 het woord “fuck” voorbij kwam in een speelfilm, was dat wel anders. Critici stonden op hun achterste benen, maar dat hield regisseur Joseph Strick niet tegen. Om de censuur te plagen plaatste hij schelle tonen op de plaats van een scheldwoord, dus mocht de film toch in originele staat vertoond worden. Behalve in Ierland, want daar was de film tot 2000 (!) verboden.

De eerste CGI: Westworld (1973)
CGI (computer-generated imagery) is niet weg te denken uit de hedendaagse cinema, maar toen computers nog in de kinderschoenen stonden, zag je hun invloed weinig terug in films. Westworld maakt als eerste gebruik van primitieve CGI, door het oogpunt van een androïde te laten zien als 2D grid. Heel spannend is het tegenwoordig niet meer, maar het moest ergens beginnen, nietwaar?

De eerste vhs: The Young Teacher (1976)
Azië is altijd het werelddeel geweest dat technologische vernieuwingen bracht en dus is het niet gek dat een Koreaanse film de eer had om als eerste vhs verkocht te worden aan het publiek. Bijna niemand zal deze film kennen, maar dat maakt dit soort lijstjes nu net de moeite waard. Voor wie geïnteresseerd is; The Young Teacher draait om een enthousiaste leraar die tegen allerlei vooroordelen en regeltjes moet vechten om zijn leerlingen mee te kunnen laten doen aan een volleybaltoernooi.

De eerste computeranimatiefilm: Toy Story (1995)
Met de opkomst van de computer werd het filmlandschap veranderd, maar nergens was de impact zo groot als bij de ‘tekenfilm’. Disney-klassiekers als Beauty & The Beast maakten hier en daar al gebruik van computeranimatie, maar het waren de visionairs van Pixar die het aandurfden een volledige speelfilm te maken. Omdat zij hierbij niet vergaten dat ook het verhaal van belang is, werd Toy Story niet alleen een mijlpaal, maar ook een hele leuke film.

De eerste dvd: Twister (1996)
Na jaren van inferieur beeld voor de thuismarkt, boorden de uitgeverijen halverwege de jaren negentig een nieuwe markt aan met het digitale medium dvd (digital versatile disc). De film die de eer kreeg om als eerste uitgebracht te worden was de spektakelfilm Twister van de Nederlandse regisseur Jan de Bont. Met alle audiovisuele geweld was dit een uitstekende keuze om het verschil met voorganger vhs aan te tonen. Saillant detail: Twister was ook de laatste titel die verscheen op HD-dvd.

De eerste film die $1 miljard opbracht in de box office: Titanic (1997)
Het kan altijd groter, lijkt de lijfspreuk van James Cameron. Voor een destijds ongekend hoge som geld maakte hij het historische drama Titanic. Met twee relatief onbekende hoofdrolspelers waren de studio’s bang dat de kosten nooit terugverdiend zouden worden, maar niets bleek minder waar. Titanic schreef geschiedenis als de allereerste film die meer dan $ 1 miljard (!) opbracht in de wereldwijde theaters. Maar het kan altijd groter, dus versloeg Cameron zijn eigen record met Avatar, dat meer dan $ 2 miljard (!!) binnen harkte.

De eerste volledige film op blue screen: Sky Captain And The World of Tomorrow (2004)
Het was een kwestie van tijd en techniek voor de eerste film zou worden uitgebracht die volledig werd geschoten op een blue screen (hoewel die tegenwoordig vaker groen is) achtergrond. Het is uiterst discutabel of nu deze film, Immortel (Ad Vitam) of Casshern de eerste poging waagde, maar Sky Captain And The World of Tomorrow bracht de techniek wel naar het grote publiek.

De eerste blu-ray: Charlie’s Angels: Full Throttle (2005)
De techniek staat niet stil en dus werd nog geen tien jaar na de introductie van dvd het volgende medium geïntroduceerd. Deze HD (high definition) dragers waren er in twee soorten; HD-dvd en blu-ray. De laatste kwam als overwinnaar uit de strijd, maar of dat nu aan de vlaggendrager Charlie’s Angels: Full Throttle lag, is nog maar de vraag natuurlijk.

Heb je zelf nog leuke ideeën voor een Movie First, laat dan een reactie achter.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...