Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
De Meetlat: Watchmen - de film vs. de comics

De Meetlat: Watchmen - de film vs. de comics

In deze editie van De Meetlat wordt de film Watchmen naast de gelijknamige comics gehouden. Kan deze de vergelijking met het origineel aan? Volledig spoiler-vrij, dus geschikt voor iedereen.

Het origineel
Het werk van schrijver Alan Moore en tekenaar Dave Gibbons wordt nog steeds beschouwd als een van de beste graphic novels ooit. De comic werd in de jaren '80 uitgebracht en wierp niet alleen een cynische blik op het superheldengenre, het bevatte ook een satirische sneer naar de Amerikaanse politiek en samenleving. Het verhaal speelt zich af in een alternatieve realiteit waarin de Koude Oorlog nog niet is afgelopen, Richard Nixon nog steeds de macht heeft en de Vietnamoorlog door de Verenigde Staten gewonnen werd. De hoofdpersonages zijn superhelden die door de overheid verplicht werden om hun kostuum voorgoed op te bergen. Het ingenieuze verhaal van Alan Moore zit complex in elkaar en wordt voortdurend onderbroken door flashbacks en zijsprongetjes naar autobiografieën, krantenartikelen, persoonlijke brieven en andere aan de hoofdpersonages gerelateerde teksten die hen van een uitgebreid achtergrondverhaal voorzien. Verder bevat de comic ook een verhaal in het verhaal. Het gaat om een stripboek, Tales Of The Black Freighter, dat door een jongen uit New York gelezen wordt en als metafoor dient voor het hoofdverhaal.De film
Er bestonden al sinds de jaren '80 plannen om Watchmen te verfilmen, maar het duurde nog enkele decennia alvorens die plannen concreet werden. Tal van regisseurs, waaronder Darren Aronofsky, Terry Gilliam en Michael Bay, toonden interesse in het project, maar het was uiteindelijk Zack Snyder (300, Man of Steel) die het onverfilmbaar geachte stripverhaal naar het witte doek mocht vertalen. Snyder maakte gebruik van heel wat CGI om de tekenstijl van Gibbons tot leven te wekken en baseerde zich voor de dialogen grotendeels op de teksten van Moore. De film speelt zich net als het originele verhaal af in een alternatieve versie van de jaren '80, hetgeen hij onderstreept met muzieknummers en look-alikes van bekende personen.

Alan Moore, de geestelijke vader van de graphic novel, was nooit een liefhebber van Hollywood en heeft Snyders filmversie nooit goedgekeurd. Hij verkocht ooit de rechten op zijn werk omdat hij ervan uitging dat het nooit tot een film zou komen. Toen Snyder het huzarenstukje toch voor elkaar kreeg, stond Moore zijn deel van de opbrengst af aan tekenaar Dave Gibbons.Wat zijn de overeenkomsten?
De film komt grotendeels overeen met het verhaal van Moore. Enkele kleinere verhaallijnen en details werden geschrapt of aangepast om de reeds aanzienlijke speelduur niet nog verder uit te rekken. In de director’s cut van de film komen sommige van die verhaallijnen overigens wel aan bod. De alternatieve tijdsperiode uit de comic wordt in de film door middel van een knap gemonteerde titelsequentie aan de kijker geïntroduceerd. Snyder gebruikte de graphic novel als storyboard, waardoor tal van scènes eruitzien alsof ze zo uit het stripverhaal geplukt zijn. De meeste scènes bevatten bovendien easter eggs die ook in de originele comic terug te vinden zijn.Wat zijn de verschillen?
De kostuums van de superhelden hebben een modernere en strakkere uitstraling - vooral Nite Owl lijkt een vermageringskuur te hebben ondergaan - en zijn zoals de rest van de film minder kleurrijk dan de comic. Die duistere look is gedeeltelijk te verklaren door het feit dat Snyder zich liet inspireren door misdaaddrama’s als Seven en Taxi Driver. Daarnaast stak de regisseur zijn film ook vol met verwijzingen naar de Amerikaanse popcultuur. Een duidelijk voorbeeld is de soundtrack die bestaat uit artiesten als Bob Dylan en Billie Holiday. Het grootste verschil blijft echter het einde van de film. Zonder iets te verklappen, kunnen we stellen dat Snyders versie compleet verschilt van die uit de comic, hoewel beide eindes tot hetzelfde resultaat leiden. Discussiëren over welk einde het beste werkt, is een kwestie van smaak. Sommigen vinden Snyders versie realistischer, anderen noemen het heiligschennis. De subplot Tales Of The Black Freighter komt in de film niet aan bod, maar is wel als korte film terug te vinden tussen de extra’s op de dvd en blu-ray van Watchmen.Geschikt voor liefhebbers?
Watchmen is een uitstekende verfilming, maar blijft een controversiële prent omdat het bronmateriaal zo populair is bij een groot publiek. Snyder heeft het verhaal op sommige plaatsen aangepast, vereenvoudigd of ingekort omdat bepaalde elementen uit een stripverhaal nu eenmaal niet werken op het witte doek. Het einde is het opvallendste verschil en kan vooral bij fans van de graphic novel op weinig goedkeuring rekenen. Daarom is de filmversie misschien beter geschikt voor diegenen die niet vertrouwd zijn met het originele werk van Moore en Gibbons. 

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...