Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Purge - recensie

The Purge - recensie

12 uur lang een uitlaatklep voor iedereen om te doen en laten wat hij of zij wil. In The Purge zijn alle misdrijven voor één nacht legaal.

We hebben allemaal wel eens het gevoel iemand een kopje kleiner te willen maken. Maar om op een avond toch echt een oude bijl uit de garage ter hand te nemen om de door jouw zo onuitstaanbaar gevonden persoon mee te vermoorden is toch iets wat anders. In het Amerika van The Purge is dit echter geheel normaal en ook nog eens goed voor de economie. Daarnaast zuivert het je ziel. In The Purge is het namelijk één keer per jaar een gehele nacht toegestaan welk misdrijf dan ook te plegen.

Oplossing financiële crisis
Klinkt belachelijk? Nee hoor, laat een horde criminologen, sociologen en andersoortige wetenschappers ons weten in The Purge. De jaarlijkse ‘zuivering’ zorgt ervoor dat de gevangenissen leeg blijven, de werkeloosheid bijna non-existent is, en de arbeidsproductiviteit hoog. Dit alles door iedereen een uitlaatklep te geven voor alle opgekropte woede, jaloezie, en andere duistere neigingen. Uiteraard is dit een buitengewoon leuk concept voor een horror/thriller film. We volgen de familie Sandin tijdens deze donkere nacht. Ethan Hawke speelt de zakenman James Sandin die beveiligingssystemen verkoopt aan rijke medeburgers die zich tijdens ‘the purge’ veilig willen kunnen terugtrekken in hun villa’s. Maar dat die beveiligingssystemen niet zo veilig zijn als dat James Sandin zegt dat ze zijn, laat zich raden.Klassenjustitie
Op de bewuste avond wordt het huis van de familie Sandin belegerd door een groep die op zoek is naar een dakloze die het had gewaagd te ontsnappen uit hun klauwen. Zoonlief Charlie had de dakloze een handje geholpen en binnengelaten in het huis van de Sandins. De belegeraars van huize Sandin stellen de familie voor een dilemma: of de dakloze uitleveren of de kans nemen dat de belegeraars niet zullen slagen het veiligheidssysteem te breken. De belegeraars, waarvan de leider er uitziet als een corpsbal, zijn hoogopgeleide extremisten die de jaarlijkse ‘purge’ aangrijpen om de samenleving wat te zuiveren van ondermeer daklozen. Een sterk staaltje fascistische klassenjustitie dus. Immers kunnen de zwakkeren, armen, en zieken zich niet goed verweren en hebben ook niet de (financiële) middelen om zich te beschermen.

Succes
Na het succes van Paranormal Activity en andere horrorfilms die werden geproduceerd met een miniem budget en gevolgd door een grote distributie (ditmaal door Universal Pictures) is The Purge het zoveelste financiële succes van productiehuis Blumhouse Productions en het vervolg is al aangekondigd. Wellicht ook om zijn actuele onderwerp, want in de VS is de misdaad een enorm probleem. Door het geloof in de nadruk op repressie stromen de gevangenissen over. Sinds eind jaren '60, toen het geloof in repressie terugkwam in Amerika, is het percentage gevangenen per inwoner maar liefst vertienvoudigd. Dit alles door een verplichte houding onder politici om 'tough on crime' te zijn, want anders wordt je als slappeling afgeschilderd en niet ver- of herkozen. Deze opstelling heeft een waar monster gebaard waarbij pubers levenslang krijgen, verslaafden en verstandelijk gehandicapten als criminelen worden behandeld, gevangenen winstobject zijn geworden en corrupte jeugdrechters smeergeld ontvangen van geprivatiseerde jeugdgevangenissen.Het concept
Helaas voelt The Purge de behoefte het in principe spannende concept aan de kijker te moeten verkopen. Allerlei zogenaamde wetenschappers worden in televisie-uitzendingen aan de kijker gepresenteerd om uit te leggen dat het echt goed voor de economie en onszelf is om onze moordneigingen te effectueren gedurende 1 nacht per jaar. Natuurlijk is dit een immoreel, belachelijk en bovendien onpraktische maatregel. Waarom men bijvoorbeeld op de bewuste avond niet even de grens overrijdt naar een buurland om daar de bewuste nacht door te brengen, of hoe men gaat vaststellen of een misdrijf om 6.59u (legaal) of om 7.00u (illegaal) is gepleegd is onduidelijk. Dat het een spannend maar belachelijk concept is maakt niet zoveel uit  - dit is tenslotte eigen aan horrorfilms - maar uitleggen is dodelijk. Enig gevoel van spanning maakte dan ook helaas plaats voor een gevoel van irritatie. Afgezien hiervan is The Purge een vrij matige horrorfilm of thriller waar alleen de harde geluidsklappen je aan het schrikken brengen.

Conclusie
The Purge heeft een leuk concept als basis maar doet daar de verkeerde dingen mee. Het meest storende is de poging om het leuke maar uiteraard belachelijke concept uit te leggen aan de kijker. Hopelijk buit het al aangekondigde vervolg het idee achter The Purge beter uit.

Regisseur:

James DeMonaco

Cast:

Ethan Hawke
Lena Headey

Genre:

Horror

Releasedatum:

18 juli 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  85 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...