Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Column: Soundtracktocht

Column: Soundtracktocht

Ruud StiftRuud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Laat ik beginnen met een vraag aan mijn lezersschare: Welke soundtrack van de honderden, wellicht duizenden films die jullie hebben bekeken is je tot op de dag van vandaag echt bijgebleven? Welke soundtrack kun je meteen ‘out of the blue’ noemen? 

Er zijn natuurlijk een paar classics die iedereen met een beetje filmvoorliefde op zal kunnen lepelen. Ennio Morricone’s Once Upon A Time In The West bijvoorbeeld of Titanic (James Horner) met de onvergetelijke/onuitstaanbare tranentrekker van Céline Dion, My Heart Will Go On. Andere grote componisten binnen het specifieke genre zijn John Barry (Dances With Wolves), Hans Zimmer (Gladiator, The Lion King) en John Williams (Star Wars). Goede filmmuziek maakt dat je nog meer onder de indruk raakt van wat het zilveren scherm op het netvlies tovert.De eerste soundtrack die ik moest hebben was van Betty Blue (Gabriel Yared). Een film uit 1986!  We zijn bijna dertig jaar verder en nog steeds krijg ik kippenvel als ik de eerste tonen van deze soundtrack hoor. 
Meneer Yared heeft sowieso een CV om u tegen te zeggen. Hij was ook verantwoordelijk voor de soundtrack van onder meer 
Camille Claudel (1989), The English Patient (Oscar! 1996), Cold Mountain (2003) en Das Leben der Anderen (2006).

Had iedereen niet ‘the time of his/her live’ toen Dirty Dancing verscheen? En wilde iedereen niet net zo gek dansend beroemd worden na Fame? Denk eens aan de hits die we meezongen uit films als Grease en Saturday Night Fever. We waren in die dagen met z’n allen hopeloos overgeleverd aan nachtkoorts.

Bij films die me bij de lurven grijpen, blijf ik altijd even zitten om de musical score in mijn hoofd te prenten, zodat ik die na thuiskomst direct op mijn smartphone kan zetten. Zo werd ik muzikaal veel wijzer van Tyrannosaur. Want eerder had ik nog niet van deze band gehoord of van singer/songwriter Damien Dempsey. Check van hem maar eens het nummer We sing all our cares away, prachtig! Of Dandelion Blow van Franz Ferdinand uit de moderne klassieker Hallam Foe (2007). Het gebeurde me ook zomaar tijdens het kijken van een dvd. Dat had ik bij Flashbacks of a Fool (2008) met Daniel Craig waar het bezwerende If There Is Something, een ouwetje van Roxy Music, ervoor zorgde dat ik mijn oren op Spockse wijze spitste.

In dit illustere rijtje mag gigant A. R. Rahman natuurlijk niet ontbreken. Filmcomponist, multi-instrumentalist, zanger en producer uit India. Getooid met de bijnamen Mozart of Madras en Music Storm. Het indrukwekkende Slumdog Millionaire (2008, Danny Boyle) leverde hem twee Oscars, een Golden Globe en een BAFTA-award op. In twintig jaar tijd verkocht hij meer dan 100 miljoen soundtracks en singles. Jai Ho! De muren van de Bollywood Hall of Fame zijn bijna volledig behangen met zijn beeltenis. Een latere samenwerking met Danny Boyle leverde Rahman in 2011 een Oscarnominatie op voor If I Rise. Een song die ik wel 127 uur achter elkaar kan horen. Zoals onze Doobie Broers al zongen: Listen to the music!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie