Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Conjuring - recensie

The Conjuring - recensie

Before Amityville, there was Harrisville.

Sinds The Amityville Horror uit 1979 is de setting van een horrorhuis in tientallen horrorfilms gebruikt. Toch lijkt het erop dat mensen een zwak blijven hebben voor krakende vloeren, bewegende meubels, enge fluisterende stemmetjes en geesten die een lichaam willen overnemen. Met The Conjuring  doet James Wan een poging om deze clichématige setting te gebruiken en nieuw leven in te blazen. Wan heeft verscheidene bekende horrorfilms op zijn naam staan waaronder Dead Silence, Insidious en dé succesvolste horrorfilmreeks aller tijden Saw, waarvan maar liefst zeven delen zijn gemaakt.  
 


Duistere kracht
The Conjuring - dat letterlijk geesten oproepen betekent - is een voorloper van Amityville en is, in hoeverre je het wil geloven, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze zogenaamde prequel gaat over - hoe kan het ook anders - een gezin genaamd ‘familie Perron’ dat geterroriseerd wordt door een duistere kracht in een oud huis waar zij net in zijn gaan wonen. Na enkele incidenten die gecategoriseerd kunnen worden als ‘geestig’ begint de echte horror en schakelt de moeder demonologen Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) in om het huis vrij van geesten te maken. James Wan begint behoedzaam het verhaal en zorgt voor een fantastische opbouw, iets wat in dit genre niet vaak voorkomt. Door het gebruik van enkele clichées geeft Wan een soort eerbetoon aan populaire horrorfilms als Poltergeist, The Changeling, The Haunting en Hitchcock's The Birds.
 
Ouderwets horrorgevoel
James Wan laat niet alleen zien hoe goed hij het horrorgenre onder de knie heeft. Door het gebruik van een verwaarloosbare hoeveelheid aan gore en bloed laat hij misschien wel de beste thriller van deze zomer zien. Met steeds grotere stappen word je opgeschrikt door de meest angstaanjagende en spannende scenes. Mede door de cameratechnieken staan de haren op je armen van begin tot aan het einde van de film overeind. De cinematografie is ook geïnspireerd door de eerder genoemde horrorfilms en creëert een soort ouderwets horrorgevoel.
 


Aangedikt
Het verhaal wat The Conjuring vertelt biedt niet veel origineels. De film is een mix van The Amityville Horror, The Exorcist en meer. Ook is er veel herkenning voor de mensen die The Cabin in the Woods hebben gezien. Verder is er wel iets te zeggen over het gegeven dat er acht generaties hebben gewoond en doodgegaan zijn door allerlei gruwelijkheden voordat de familie Perron zich huisvestte in Harrisville. Dat het allemaal ‘écht’ is gebeurd, wordt op sommige momenten nog extra aangedikt, maar wordt door het acteerwerk van ‘de Perrons’ niet altijd bekrachtigd.  Daarnaast zijn de rollen van demonologen Ed en Lorraine gelukkig wél erg goed en geloofwaardig neergezet.
 
Conclusie
Ook al is er bij The Conjuring de originaliteit ver te zoeken, gek genoeg is deze film niet makkelijk weg te zetten als stereotype horrorfilm. James Wan legt zijn liefde voor het genre in beeld vast en slaagt er in om ons terug te laten denken aan die geweldige horrorklassiekers. De combinatie van de cinematografie en sfeer uit de welbekende films zorgt daarvoor.  De opbouw van het verhaal - of het nu waargebeurd is of niet - en de bloedstollende scènes doen alle teleurstellingen van deze zomer vergeten en zet zich neer als één van de beste films van het jaar.  Met een relatief laag budget van 20 miljoen en inmiddels een opbrengst van 220 miljoen is The Conjuring met vlag en wimpel een geslaagde productie en daarmee een fantastisch mooie ode aan de horrorfilms uit de jaren ’70.

Regisseur:

James Wan

Cast:

Vera Farmiga
Patrick Wilson

Genre:

Horror

Releasedatum:

5 september 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  112 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap