Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Kooky - recensie

Kooky - recensie

De bijzondere samenwerking van Cinekid, Z@pp en EYE gaat geslaagd verder.

De film Zarafa die vorig jaar uitkwam, was het startschot van de samenwerking die ons in de toekomst nog meer internationale films gaan geven die het verdienen aan het jonge publiek vertoond te worden. Dit zijn kwaliteitskinderfilms die zich onderscheiden door hun cinematografie, vertelwijze en thematiek. Nu is het de beurt aan de Tsjechische film Kooky (Kuky se vrací) die in een Nederlands gesproken versie wordt uitgebracht. Kooky onderscheidt zich vooral door het unieke poppenspel, herkenbare levenslessen en sfeervolle vormgeving die het niet alleen prettig maken voor de kinderen maar ook voor volwassenen.
 


Stoffige knuffel
Kooky is het favoriete knuffelbeest van het jongetje Ondra die, mede door zijn stoffige leefomgeving, last heeft van astma. Ondra wordt gedwongen om een deel van zijn speelgoed op te geven om de omgang met zijn ziekte te verzachten, maar vindt het vervolgens nog te moeilijk om de weggegooide Kooky los te laten. Vanaf dat moment hoopt de fantasierijke jongen dat zijn schattige knuffel de weg naar zijn huis terugvindt. Er ontrafelt zich een spannende scène op een immense stortplaats waarin Kooky, net voordat hij overreden wordt door een vuilniswagen, tot leven komt en zijn toevlucht vindt in een mysterieus bos.  Het naïeve knuffeldier heeft geen flauw idee hoe hij in deze wilde omgeving moet overleven, maar gelukkig weet hij steun te vinden in de hulp van de nukkige kapitein Hertog.
 
Goed en kwaad
Vanaf dat moment komen verscheidene karakters tot leven die ondanks hun basale uiterlijk zeer vindingrijk zijn vormgegeven. Eén van deze rare figuren is een pedaalemmerzakje die door een plastic fles is gehaald, een ander heeft iets weg van een bedorven koolraap. Deze personages leven in een gemeenschap met hun eigen sociale conflicten, waaronder een paar geniepige figuren die een staatsgreep willen uitvoeren en met Hertog, de koolraap, voorgoed willen afrekenen. Deze lompe personages en de lieve maar vaak ook bijdehante Kooky, zorgen samen voor een goed-en-kwaadthematiek die perfect in deze film past.
 


Vertelwijze
Het plot is enigszins afgekeken van verscheidene kinderfilms uit Hollywood, waaronder Where the Wild Things Are, The Lion King en Toy Story, maar de makers doen dat op een ongekunstelde manier, gecombineerd met scherpzinnige grappen, die aansluit op het denkbeeld van de karakters, waardoor het resultaat origineel en nooit afgezaagd aanvoelt. Verder zorgt het poppenspel voor een bijzondere vertelwijze die, behalve bij de Muppets, zelden nog in kinderfilms voorkomt. Wel is de verhaalvoorgang soms wat hobbelig en kan het vluchtige einde bij zowel het jongere als het oudere publiek voor verwarring zorgen.
 
Conclusie
Het is duidelijk dat Kooky het verdient om door iedereen in Nederland bekeken te worden. Door het fantastische camerawerk en vormgeving hoef je als ouder maar een kleine kindergeest te hebben om in de fantasierijke wereld van Kooky te stappen. De ervaren makers hebben met oog voor detail opnieuw kwaliteit afgeleverd. Het simpele plot moet het niet hebben van zijn originaliteit, maar weet je wel met zijn aantrekkelijke vertelwijze te verrassen. Daarnaast heeft het verhaal een zeer hoog schattigheidsgehalte en bevat de film spannende achtervolgingsscènes die het voor zowel jongens als meisjes een leuke belevenis maakt. Kortom, Kooky is plezier voor het hele gezin!

Regisseur:

Jan Sverák

Cast:

Sanne Bosman
Joost Claes
Roan Pronk

Genre:

Kinderfilm

Releasedatum:

12 februari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...