Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
300: Rise of an Empire

300: Rise of an Empire

We hebben er acht jaar op moeten wachten, maar het vervolg is er dan eindelijk.

In 2006 werd het publiek behoorlijk verrast toen Zack Snyder (Man of Steel) met zijn stripverfilming van 300 kwam, die na een enthousiaste ontvangst al snel werd gezien als een moderne actieklassieker. Dit kwam niet alleen door de ingenieuze stijl waarmee Snyder de stripboeken perfect implementeerde in de film. De combinatie van bruut geweld met slow-motions, vlijmscherpe oneliners en een sterke rol van Gerard Butler als King Lionidas zorgde voor een ritje in een unieke actierollercoaster. Zack Snyder heeft zich voor het vervolg een rol als producent aangemeten en schoof dit keer Noam Murro (Smart People) naar voren om zijn stokje als regisseur over te nemen. Daarnaast is het opnieuw een verfilming van het werk van striptekenaar Frank Miller en zorgt Junkie XL voor een Nederlands tintje met zijn muziek.Oorlogspad
Wie 300 heeft gezien, zal zich waarschijnlijk afvragen hoe het verhaal verder kan gaan wanneer koning Leonidas aan het einde van de eerste film dood is gegaan. Het meest voor de hand liggende zou zijn dat Sparta met 10.000 Spartanen wraak zal nemen op zijn dood, maar verrassend genoeg volgt Rise of an Empire een originelere vertelling die zich verwikkelt met de gebeurtenissen uit de eerste film. De Griekse Generaal Themistokles (Sullivan Stapleton) staat dit keer centraal, maar het verhaal volgt daarnaast ook het verleden van de Perzische koning Xerxes (Rodrigo Santoro) en de bloeddorstige bevelhebber Artemisia, gespeeld door voormalig Bondgirl Eva Green. Themistokles probeert zich te verenigen met de Spartanen om een leger te vormen die het oorlogspad van Xerxes eens en voor altijd tegen moet houden, waarbij het nodige bloed wordt verspild en sterfgevallen opnieuw voor de bombastische maar vermakelijke sfeer moet gaan zorgen.

Frank Miller
Naom Murro slaagt erin om dezelfde technische elementen die de eerste 300-film zo herkenbaar maakten met overtuiging over te brengen. Zo krijg je al snel te maken met excessief gebruik van slow-motion wanneer het Perzische leger een paar ledematen armer wordt gemaakt en zijn de bloeduitspattingen dit keer gemoderniseerd en in 3D te bewonderen. Kortom: alles ziet er in Rise of an Empire weer uit alsof het direct uit de computer komt, wat in de meest complimenteuze manier opgevat dient te worden. Het opent de deuren voor een unieke beleveniswereld waarin de stripwereld en filmbeleving één worden, die enigszins te vergelijken is met de manier waarop Sin City is verfilmd. Het is dan ook geen toeval dat beide stripboeken product zijn van de artistieke geest van Frank Miller die naast deze twee stripboeken een zeer lange lijst andere titels op zijn naam heeft staan.Eva Green
Wat 300 zo uniek maakte, is in Rise of an Empire vooral een geslaagde herhalingsoefening die het zien waardig noch onwaardig maakt. Gerard Butler laat in dit vervolg een onvervangbare leegte achter die voor Sullivan Stapleton - die niet verder komt dan een goede poging - te hoog gegrepen is om in te vullen. Zo volgt het verhaal dit keer Atheners, die door hun minder imposante uiterlijk dan de Spartanen behoorlijk vlak overkomen. Toch ontbreekt het niet aan het benodigde talent om Rise of an Empire meer doen aanvoelen dan een stijlvolle collage van bloedvertier. Eva Green is even angstaanjagend als beeldschoon en zorgt ervoor dat Xerxes enkel aanvoelt als een pion van haar wraakzuchtigheid. Eva Green draagt deze film met verve, waardoor je hoopt dat je meer van haar koelbloedigheid in de nabije toekomst mag proeven.

Conclusie
300: Rise of an Empire is meer een herhalingsoefening dan een verrassing, wat het eerste deel nog wel was. Naom Murro weet zijn persoonlijk stempel niet te drukken en laat ons opnieuw een visuele fantasiewereld inclusief bloedorgies zien met de bekende 300-look. Het verhaal is gelukkig niet zo voor de hand liggend, maar is in zekere mate altijd ondergeschikt aan de exploitatie van het geweld. Dit wordt  aangevuld met een krachtige rol van Eva Green, die in dit vervolg de belangrijkste toevoeging is die ten opzichte van de eerste film de plaatsvervangende waarde van Gerard Butler is. Samen zorgt dit voor vermakelijk tijdverdrijf die door alle fans van de eerste film totaal niet teleurstellend zal uitpakken, maar wel doet verlangen om bij thuiskomst het eerste deel opnieuw te gaan kijken.

Regisseur:

Noam Murro

Cast:

Eva Green
Lena Headey
Sullivan Stapleton

Genre:

Actie

Releasedatum:

6 maart 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(5 stemmen)
 • Speelduur:

  103 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap