Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Filmfestivals
Imagine 2014: deel 5 (slot)

Imagine 2014: deel 5 (slot)

MovieScene besteedt in dit laatste verslag van het Imagine Film Festival aandacht aan de slotfilm Witching & Bitching en de ‘Black Tullip’ winnaar Coherence
 
Nu alle prijzen zijn vergeven kunnen we achterom kijken en zeggen dat Imagine een succes was. Het festival wist maar liefst 10% meer bezoekers te trekken dan vorig jaar en ook werden door het publiek zelf hogere scores aan de films uitgedeeld. Zo wisten The Raid 2 en Jodorowsky’s Dune maar liefst een 9 in de wacht te slepen en zich op te boksen tot publieksfavoriet. Ook werd het festival nog eens verlengd met een ‘Best of’-dag, waardoor iedereen nog een gemiste film kon inhalen. Als afsluiting van 10 dagen Imagine bespreken wij in dit verslag nog de winnaar van de Black Tulip Award, de beste film van het festival volgens de jury, maar allereerst de slotfilm van het festival.
 


Witching & Bitching
De regisseur van de film, Álex de la Iglesia, is vooral bekend als maker van cultfilms. Zijn stijl wordt veelal vergeleken met het werk van Guillermo del Toro en Peter Jackson. Witching & Bitching begint met een hilarische openingsscène, waarbij Spongebob, Jezus en zijn zoon, een speelgoedsoldaat, Minnie Mouse en The Invisible Man een juwelier beroven.  Ze vluchten met een taxi naar een dorpje, maar tot hun stomme verbazing wordt dit bewoond door heksen. Het eerste uur zet een fantastische komische film neer, die in een hoog tempo ironische grappen laat zien. Van Spongebob met een machinegeweer tot een ongelukkige gescheiden taxichauffeur die met de bende mee wil doen; alles is even hilarisch. Vooral de discussies tussen de vrouwelijke heksen over mannen en de mannen die op hun beurt over vrouwen discussiëren, zijn erg leuk. Waar het enigszins mis gaat, is het moment dat Álex de la Iglesia besluit om het tandje nog extra bij te zetten. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een uit de lucht gegrepen liefdesrelatie tussen een bendelid en een heks. Niet erg als het hierbij gelaten wordt, maar helaas komen er allerlei andere ontwikkelingen in het verhaal waardoor het een over-de-top schouwspel wordt die je koud laat. Maar door de constante stroom aan grappen vergeef je dit de maker graag. Witching & Bitching heeft absoluut entertainment waarde en levert daarmee een leuke afsluiting van het Imagine filmfeest.
 


Coherence
Tijdens Imagine hebben wij al een aantal keer te maken gehad met dubbelgangers, variërend van een project X-feest in +1 tot je identieke zelfbeeld spotten in een gehuurde speelfilm in Enemy. Het verhaal van Coherence is het meest vergelijkbaar met eerstgenoemde. Tijdens een gezellig avondje eten met vrienden vliegt een komeet over die een extreme invloed heeft op het gebied in zijn directe omgeving. Zo wordt ook het etentje verstoord van Em, Kevin, Mike, Beth, Amir, Laurie, Hugh en Lee, die wij leren kennen als een stel gewone mensen die uit zijn op een leuke avond. Dat dit drastisch gaat veranderen, is het enige wat er van het verhaal verklapt mag worden, maar bereidt je in ieder geval voor op een donker mysterie vol plotwendingen en absurditeiten die je hoofd doen draaien. Coherence heeft één van de beter geschreven scripts van het festival en is door de geweldige uitvoering ervan een verdiende winnaar. Elke keer wanneer er meer van het verhaal wordt prijsgegeven en de verwarring toeslaat, krijg je precies genoeg tijd om je te hergroeperen en de enigszins moeilijke stof te vatten. Met prima camerawerk en subtiele soundtrack zet schrijver/regisseur James Ward Byrkit een simplistische sciencefictionfilm in elkaar, die een vergelijkbare verademing oplevert voor dit genre als The Man From Earth. Er staat voor Coherence nog geen releasedatum gepland, maar wellicht zal dit in de toekomst veranderen door de prijs en de bekendheid die de film nu hopelijk krijgt.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...