Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Interview: de mannen achter de MovieInsiders podcast

Interview: de mannen achter de MovieInsiders podcast

Vanaf komende week exclusief op MovieScene: de MovieInsiders podcast. Daarom om te beginnen een voorstelrondje: wie zijn MovieInsiders Gudo en John?De MovieInsiders podcast is nieuw voor MovieScene, maar jullie zijn er op je eigen website al een tijd mee bezig. Hoe lang bestaat de podcast al en hoe is dit ontstaan?
GUDO: Nu ik zo de jaren een beetje tel... sinds 2008? In geschreven vorm vind je tegenwoordig tientallen recensies van dezelfde films. Maar gesproken, in podcastvorm dus, bestaat het nauwelijks in Nederland. Daarnaast is deze vorm spontaner. Op schrift is over elk woord ruim van tevoren nagedacht. Nu zet ik wat steekwoorden op papier, ratel ik ze aan elkaar en kan ik halverwege ook door de feedback van de ander ineens tot nieuwe inzichten komen. Je kan ons soms horen denken en graven.
 
De filmpodcast is in Nederland zoals je zegt relatief onbekend. Waar luisteren jullie zelf naar? Gebruiken jullie ook elementen hiervan voor jullie eigen podcast?
JOHN: Ik luister heel sporadisch naar andere filmpodcasts en als ik het doe alleen over films die wij al besproken hebben of niet behandelen. Op die manier blijf ik zelf origineel en hoor ik niet te veel hoe het anders (of beter) kan.

GUDO: Ik luisterde heel veel podcasts. Lekker tijdens het strijken, afwassen of turend uit het raam in de trein bijgepraat worden over alles wat actueel is in de filmwereld. En zo hoorde ik nog wel eens titels voorbij komen waarover de presentatoren zo enthousiast zijn dat het aanstekelijk werkte en ik ze dus ook wilde zien. De formule is losjes die van Filmspotting, zeker wat betreft de top 5 aan het eind van elke aflevering. Ik luister nu minder om mijn eigen mening zo puur mogelijk te houden.

Hoe vaak zijn jullie het eens of oneens met elkaar? Bepalen jullie aan de hand daarvan ook welke films jullie bespreken?
JOHN: Over de kwaliteit van films liggen we nogal op één lijn. Daardoor zal het niet snel voorkomen dat de één een film geweldig vindt en de ander vreselijk. Gelukkig verschillen we wel genoeg in wat we over een film te zeggen hebben. En hoe. Dit levert daarom juist interessante discussies op. Hoe denkt hij over die film en wat heeft hij er over te zeggen? Dat is zo veel leuker en boeiender dan het populaire 'troll'-fenomeen op internet. 'Deze film is gewoon shit...' of 'Als je deze film niet goed vindt ben je een idioot'. Welke films we bespreken, is redelijk simpel samen te vatten met: die willen we graag bespreken.
 
GUDO: Het valt mij op dat we het steeds vaker oneens zijn en steeds meer een eigen geluid laten horen. We praten ook zelden voor de opnames al met elkaar over de te behandelen titels. Zoals we ook onze top 5-lijstjes niet van tevoren met elkaar delen. In het begin ben je nog wat voorzichtig. Je bent ook goede vrienden, dus houd je elkaar het hand boven het hoofd. Maar hoe meer je ziet en erover de diepte ingaat, hoe eerlijker je wordt. Je mag van mij alles vinden, maar dan wil ik wel goede argumenten horen. John roept mij te vaak: 'het is gewoon niet zo mijn ding'. Daar kan ik dus steeds slechter tegen, haha!
 
Raken jullie bij bepaalde film weleens zonder gespreksstof?

JOHN: Eerder het tegenovergestelde. Dan wordt een recensie of discussie langer dan je voor ogen had. Natuurlijk verschilt het per film hoe veel je er over te zeggen hebt. Over een film als Inception kan je wel uren doorkletsen, terwijl je over een 'dertien-in-dozijn romcom' redelijk snel bent uitgepraat. Bij het kiezen welke films we bespreken, houden we daar wel rekening mee.
 
GUDO: Zelden. Als een plot snel is behandeld, komt er altijd wel een ander thema om de hoek kijken. Of bedenken we die van tevoren. Bij een animatiefilm bijvoorbeeld: wanneer is de vorm van animatie gerechtvaardigd? Of bij zoiets als The Dark Knight: hoe komt het dat grote blockbusters momenteel meer willen zijn dan alleen dom vermaak? En wat zegt dat over deze tijd?
 
In hoeverre leidt het uitgebreid praten over en analyseren van films tot het niet meer ongedwongen naar films kunnen kijken?
JOHN: Ik ben een filmfreak pur sang die het gewoon heerlijk vindt om films te kijken en het er over te hebben. Vanzelfsprekend kijk ik kritischer naar films die we gaan bespreken, maar dat mag bij mij nooit het plezier van het kijken in de weg staan.
 
GUDO: Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. In het begin keek ik echt met 'podcastogen' naar films. Dus: wat wil ik hier straks over zeggen? Ik laat dat steeds beter los. Ik zit zelden verlegen om woorden en meningen maak je niet, die heb je. Dus tijdens films kijk ik gewoon film.
 
Wat voor films kijk je graag?
JOHN: Ik zie het altijd als een voor- en nadeel dat ik bijna alles graag zie. Het voordeel is dat er enorm veel variatie is in de films die ik bekijk en dat ik er bijna altijd plezier aan beleef. Het nadeel (of ook voordeel?) is dat er simpelweg te veel films worden gemaakt en dat je toch keuzes moet maken. Animatiefilms zou ik elke dag wel kunnen kijken, ik heb een nog steeds groeiende passie voor Aziatische films en ben ook groot fan van het oude Hollywood (comedy, film noir, western). Daarnaast vind ik veel Oostblok-cinema uit de 'ijzeren gordijn'-periode interessant.
 
GUDO: Het enige genre waar ik juist wat moeite mee heb, is de western. Ik zie de pracht en praal of symboliek vaak niet. Het mag van mij traag zijn, maar er gebeurt mij te weinig tijdens de stiltes, in de figuurlijke zin. Ik begin de documentaire steeds meer te ontdekken. Dan zie je ineens hoe veel verschillende manieren van vertellen er bestaan. Klinkt saai, maar ik heb geen duidelijke voorkeuren. Als een verhaal boeiend wordt verteld, maakt het genre toch eigenlijk niet uit?
 
Wanneer en hoe begon de filmpassie?
JOHN: Al op jonge leeftijd vond ik het heerlijk om films te zien, maar de 'ziekte' begon pas echt tijdens mijn puberteit. Elke week een stapel films huren bij de videotheek en nadat je het meeste wel had gezien steeds verder zoeken. Wat is er allemaal nog meer gemaakt? In die tijd was dat een stuk lastiger, dus veel oudjes op de BBC kijken en na het zien van klassiekers als Citizen Kane en Vertigo was de diagnose: filmfreak!
 
GUDO: Mijn vader liet me Jaws zien toen ik een jaar of 10 was. Tot grote irritatie van mijn moeder overigens; ik wilde hem steeds opnieuw zien. Ineens realiseerde ik me ook waarom. Je weet op een gegeven moment precies wanneer de haai komt en wanneer het loos alarm is. En toch krijgt Jaws het voor elkaar de dreiging ook tijdens die loze momenten vast te houden. Ja, ik weet dat de haai nu niet in beeld verschijnt, maar hij zwemt wel ergens... misschien is hij wel heel dicht in de buurt?! Dát is voor mij film!

Wanneer is voor jullie een podcastrecensie geslaagd?
JOHN: Ik vind het belangrijk om zo goed mogelijk te beargumenteren wat je van een film vindt en waarom. Dit kan soms lastig zijn als je geen duidelijke mening over een film hebt of er nog niet helemaal uit bent. Daarom is eigenlijk nog belangrijker dat we vooral plezier hebben in het bespreken en delen van onze passie.
 
GUDO: Voor mij wordt dat steeds meer tijdens de discussie die ene samenvatting zien te vinden die de koe volledig bij de hoorns vat. Dus in één keer helemaal raak vangen wat ik belangrijk, mooi, uniek of vervelend vind. Daarnaast hoop ik altijd dat ze me niet pretentieus vinden. Dat is nooit de bedoeling. Ik doe in elk geval altijd hard mijn best om het toegankelijk te houden. Als me een duur woord te binnen schiet, zoek ik liever naar iets simpelers. Ik kan alleen maar hopen dat mijn enthousiasme of het tegenovergestelde daarvan aanstekelijk werkt en een levendige discussie oplevert.
 
Welke films kunnen we de komende periode in de podcast verwachten?
JOHN: Verwacht binnenkort besprekingen van de nieuwe X-Men en Enemy van Prisoners-regisseur Denis Villeneuve. Ook twee sequels waar we enorm naar uitkijken, gaan we deze zomer zeker behandelen: The Raid 2 en How to Train Your Dragon 2.
 
GUDO: De mix is belangrijk. Niet alleen maar Marvel-spul dus. Ook geregeld klassiekers of kleine arthouse-producties. En we spelen met de gedachte 'klassiekers' van onze generatie (we zijn dertigers) als Fight Club, Breaking the Waves of misschien zelfs Independence Day te herzien. Wat blijft daar eigenlijk nu van over?


Binnenkort start op MovieScene de podcast van MovieInsiders, met praktisch wekelijks een nieuwe aflevering. Luister hem op onze site of abonneer je via de rss-feed die bij de eerste aflevering te vinden is. Hou de site dus in de gaten!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk