Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Weggeblazen door Birdman

Column: Weggeblazen door Birdman

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
De afgelopen tijd heb ik mijn kont verdacht weinig in een bioscoopstoel geparkeerd. Waar ik normaliter op zijn minst één keer per week over een plakkerig tapijt met stukjes popcorn erin loop, is het daar de afgelopen weken weinig van gekomen. Andere verplichtingen maakte hiervoor plaats, maar om heel eerlijk te zijn is het aanbod aan (kwalitatieve) films voor mij niet indrukwekkend genoeg geweest om mij naar de bioscoopzaal te trekken. Het laatste deel van The Hobbit was een teleurstelling, het nieuwe deel van Taken hoef ik niet te zien om te weten dat het een lachertje is en ik zou mij nog liever publiekelijk met make-up laten opmaken middenin een warenhuis, dan dat ik naar een Gooische Vrouwen 2 ga. Natuurlijk draaien er ook goede films zoals The Imitation Game en uiteraard heb ik weer genoten van een paar dagen op het International Film Festival Rotterdam. Maar er zijn maar weinig echt spannende, nieuwe films uitgekomen die mij even goed bij de ballen pakte en op verfrissende wijze lieten zien wat voor diversiteit film te bieden heeft en wat daar zo geweldig aan is. En toen was daar Birdman.
 


Ik heb er geen trailers van gezien, geen recensies over gelezen; alles wat ook maar iets weg kon geven over Birdman (of “The Unexpected Virtue of Ignorance”) heb ik vermeden als de pest. Birdman is een film die je over je heen moet laten komen en in al zijn glorie moet aanschouwen. Natuurlijk waren de voortekenen al goed. Geregisseerd door de regisseur van films als Biutiful en Babel, een sterrencast waar mijn held Edward Norton tussen zit en natuurlijk de comeback van Michael Keaton waar al veel over gesproken is. Maar dit? Dit zag ik niet aankomen. Ik heb met kippenvel en een open mond (dat uiteindelijk een grote grijns werd) zitten kijken naar een waar spektakel, dat mij eraan herinnerde wat film in je los kan maken. De technische kunstjes die worden uitgehaald zijn onvoorstelbaar en de performances van onder andere Michael Keaton en Edward Norton zijn een waar genot om te zien. Het mooiste aan Birdman is dat het op unieke wijze weergeeft wat er mis is met de hedendaagse staat van de filmindustrie (of eigenlijk showbizz in het algemeen) en zelf demonstreert hoe het anders kan. Niet alleen films moeten het ontgelden, maar ook alles wat daarbij hoort, waaronder (film)critici zoals ik die zonder enige consequentie hun gal spuwen. Birdman houdt de gehele filmwereld een spiegel voor en toont tegelijkertijd hoe het anders kan en misschien zelfs moet.
 


Gooische Vrouwen 2 stond vorige week wederom op nummer 1 in de bioscoop top tien, daaronder kwam Taken 3 en je moet naar de zesde plek afdalen om bij Birdman uit te komen. Dat men liever naar een Nederlandse rip-off van Desperate Housewives en een bejaarde actieheld kijkt, blijkt maar weer. Daar is niks mis mee, men moet lekker kijken waar hij of zij behoefte aan heeft, maar in het geval van Birdman wil ik toch wel een oproep doen. Want ik begrijp best dat Birdman niet voor iedereen is, maar ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn die deze film geen kans geven omdat het een film is die net buiten hun comfort zone valt. Ga lekker naar je Gooische Vrouwen 2, eet die bak popcorn leeg bij Taken 3, maar vergeet alsjeblieft niet dat er op dit moment een magisch stukje cinema te bewonderen is dat je perspectief op film weleens ingrijpend zou kunnen veranderen. Want straks, als Birdman alle negen Oscarnominaties die het heeft gekregen incasseert (dat gaat gebeuren!), zullen er een hoop mensen zijn die niet eens van deze film gehoord hebben en dat is eeuwig zonde. Zorg ervoor dat je deze film ziet nu hij nog in de bioscoop draait en laat je net als ik wegblazen door dit meesterwerk van Alejandro González Iñárritu. Birdman heeft mijn liefde voor film weer volop aangewakkerd, doet de film voor jou straks hetzelfde?

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...