Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Artikelen
De Oscars: wie gaan er zondag met een felbegeerd beeldje vandoor?

De Oscars: wie gaan er zondag met een felbegeerd beeldje vandoor?

De Oscaruitreiking komende zondag- op maandagnacht zorgt al weken voor talloze speculaties. Wordt het Boyhood of toch Birdman?

Iedere filmliefhebber heeft wel een haat-liefde verhouding met de Oscaruitreiking. Elk jaar grijpen de beste films net naast de Oscars, zijn de grappen te flauw of de speeches te sentimenteel. Maar toch stijgt vlak voor de Award Ceremony de filmkoorts, hebben we allemaal een mening erover en kijken 's nachts live of op zijn minst de volgende dag. Daarom dan ook een vooruitblik op Oscar Night, hoe dan ook een belangrijk moment op de jaarlijkse filmkalender. We kijken naar de belangrijkste categorieën: wie gaan er winnen en is dat wel zo terecht?Beste film
Een paar maanden geleden leek de Oscarstrijd nog een gelopen race: Boyhood was de gedoodverfde winnaar in de categorie beste film. Maar de laatste weken lijkt Birdman aan een opmars bezig. Hij werd door Amerikaanse regisseurs en producenten tot beste film van 2014 uitgeroepen. En bij de bookmakers heeft deze film een kleine voorsprong genomen. Toch gok ik op de kracht van Boyhood, vanwege het unieke karakter ervan en het voor de Academy misschien wat te experimentele karakter van Birdman. The Grand Budapest Hotel zou een outsider kunnen zijn, al is dat niet waarschijnlijk. 

Beste regie
Ook hierbij zal het een strijd worden tussen Richard Linklater voor Boyhood en Alejandro G. Iñárritu voor Birdman. De bookmakers noemen het 'too close to call'. Kiest Hollywood voor een zeer bijzonder project met een lange adem (Linklater) of voor een satire op zichzelf (Iñárritu)? Ik neig naar het eerste, maar als het momentum nu bij Birdman ligt, kan het zomaar anders lopen. Andere regisseurs (Wes Anderson voor The Grand Budapest Hotel of Bennett Miller voor Foxcatcher) maken zondag waarschijnlijk geen kans.Beste acteur
Hier lijkt de winnaar al iets zekerder. Eddie Redmayne, de Britse acteur die in The Theory of Everything als briljant wetenschapper ineens met de ziekte van ALS wordt geconfronteerd, is de ideale kandidaat voor het gouden beeldje. En toegegeven, het is een knappe prestatie, al is de film wel wat schematisch. Er is nog een (kleine) kans dat de Academy kiest voor een Amerikaanse come-back acteerprestatie: die van Michael Keaton voor Birdman.

Beste actrice
Julianne Moore is met haar rol als vroeg dementerende professor in Still Alice zo goed als zeker van een Oscar. Na een aantal nominaties lijkt het tijd om één van de belangrijkste actrices in Hollywood nu eindelijk een keer te bekronen. Dat Rosemund Pike in Gone Girl een perfecte femme fatale neerzet, doet hier niets aan af.Beste acteur in een bijrol
J.K. Simmons kan rustig zijn dankwoord schrijven, want voor zijn indrukwekkende rol als maniakale leraar en leider van een jazzband in Whiplash kan hem een Oscar niet meer ontgaan. Dat hij in deze categorie zit en niet in de lijst voor beste acteur, is pure Oscar politiek. Zijn rol in Whiplash is minstens zo belangrijk als die van Miles Teller, de leerlingmuzikant uit de film. Dat hij door deze contructie toch nog bekroond kan worden, is een bijkomend voordeel.

Beste actrice in een bijrol
Ook in deze categorie een rotsvaste winnaar. Hier kan Boyhood niet misgrijpen, want Patricia Arquette staat al maandenlang op grote hoogte in de diverse polls. Haar rol in deze film maakte dat sommigen ook wel over Motherhood spraken, vooral door de aangrijpende scene aan het eind als haar zoon het huis verlaat en ze de eenzaamheid goed voelt. En Meryl Streep, genomineerd voor Into the Woods, heeft met 19 nominaties en drie Oscars, voorlopig haar prijzenkast wel vol genoeg staan.Beste animatiefilm
In deze categorie kan het nog een aantal kanten opgaan. Beste papieren lijkt momenteel How to train your dragon 2 te hebben. Populair aan de box office, wervelende animatie en een pakkende soundtrack. Als outsider kan de Disney/Marvel hit Big Hero 6 er nog met de prijs vandoor gaan. Erg jammer, want dit zou een mooie kans zijn geweest om één van de laatste Ghibli-films, The Tale of the Princess Kaguya, een Oscar te geven, zeker gezien de vele Oscar-snubs voor films van deze legendarische Japanse animatiestudio. 

Beste niet-Engelstalige film
De Poolse zwartwit film Ida is de duidelijke favoriet. Vorig jaar kreeg deze film al talloze andere prijzen, waaronder de European Film Award. Als outsider kan de Russische film Leviathan nog meedingen, over een corrupte burgemeester in een afgelegen dorp, waar er liters wodka wordt gedronken. Maar Ida, met een Joods thema en stemmig geschoten, heeft de betere kaarten.


Tot slot is er in de categorie beste korte animatiefilm ook een Nederlandse genomineerde film: A Single Life, een filmpje van 2 minuten van het drietal Job, Joris en Marieke. Bij hoge uitzondering mogen ze met z'n drieën bij de Award Ceremony in Hollywood aanwezig zijn. Het is een prachtig verhaal over een meisje dat door het opzetten van een singletje merkt dat ze de tijd kan manipuleren. Helaas staan ze bij de bookmakers helemaal onderaan. De favoriet is het wat zoetzappige Disney filmpje Feast.

De Oscaruitreiking is zondag- op maandagnacht vanaf 02.15 voor iedereen gratis te zien via Film1.

Tags: Oscars

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...