Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
JT opent met Dolby Cinema de aanval op marktleider Pathé

JT opent met Dolby Cinema de aanval op marktleider Pathé

Bioscoopketen JT wil binnen drie tot vijf jaar nieuwe multiplexenmet Dolby Cinema openen in Amsterdam en Rotterdam. Dat zei JT directeur Ron Sterk afgelopen woensdag bij de opening van de Dolby Cinema zaal in JT Hilversum. Op dit moment zijn er wereldwijd zeven Dolby Cinema zalen, waarvan twee in Nederland (JT Hilversum en JT Eindhoven) en vijf in de Verenigde Staten.JT heeft met Dolby een exclusieve deal om in Nederland de Dolby Cinema zaal te mogen exploiteren. De twee partijen delen ook de kosten om de hoogstaande techniek in de bioscopen in te bouwen. Op hun beurt profiteert Dolby van de recette. JT wil al hun nieuwe bioscopen in de grotere steden met de Dolby Cinema zaal uitrusten. De eerstvolgende bioscoop die deze zaal zal krijgen, is zeer waarschijnlijk het nieuwe JT Alkmaar dat in december open gaat. Het complex krijgt in totaal 10 zalen, waarvan er zeven voor JT zijn en drie voor Filmhuis Alkmaar. Een andere kandidaat is de nog te bouwen nieuwe bioscoop in Nijmegen die 8 tot 10 zalen zal krijgen. Uiteindelijk wil JT op meer dan 10 Dolby Cinema zalen uitkomen.Bij de opening van JT Hilversum in december 2014 was de techniek voor Dolby Cinema nog niet klaar. Daarom is zaal 1 kort geleden van binnen helemaal gestript, inclusief de tribune, en opnieuw opgebouwd. Wat de zaal bijzonder maakt, is volgens Frank Bryant van Dolby de totale filmervaring. Je komt de zaal binnen via een 'signature entry', een hal met een enorme projectiewand waar clips uit de film te zien zijn. De zaal zelf heeft een donker plafond en donkere wanden, waarachter 53 speakers zijn weggewerkt die voor het Dolby Atmos geluid zorgen, dat als een deken van geluid over de bezoeker heen komt. Ook de stoelen en vloer zijn donker, in tegenstelling tot het rode pluche in andere bioscopen. De zaal wordt verlicht door blauw ambilight rondom het scherm en langs de wanden, wat het geheel een futuristische look geeft. Eenmaal uit is de zaal ook echt pikkedonker.

De rijen stoelen staan ook licht gebogen, waardoor iedereen recht voor het scherm zit. Maar de grootste innovatie is wel Dolby Vision: het ongelooflijk heldere en scherpe beeld. Twee speciaal voor Dolby ontworpen Christie laserprojectoren zorgen voor een lichtsterkte die tot vijf keer hoger licht dan de gemiddelde projector. Niet alleen het contrast, maar ook de kleuren zien er levensecht uit. Bij de persdemonstratie afgelopen woensdag maakten vooral de 3D-beelden grote indruk. Waar de huidige 3D brillen zorgen voor donkere beelden en doffe kleuren, is het lichtverlies bij Dolby Vision 3D minimaal en blijven de kleuren helder en licht. Het is dan ook vreemd dat Pixars Inside Out in de Dolby Cinema zaal niet in 3D maar in 2D draait, terwijl JT in de reguliere zalen wel de 3D kopie inzet.JT zal Dolby Cinema actief gaan promoten als een echte premium bioscoopervaring. Daar moet de bezoeker dan wel een toeslag van 5 euro per kaartje voor neerleggen. Het aantal films dat speciaal voor Dolby Vision is gemaakt, is nu nog beperkt, met een handjevol titels als Project T, San Andreas en Inside Out. Maar dat Star Wars VII: The Force Awakens eind dit jaar ook in Dolby Vision te zien zal zijn, moet de techniek een flinke boost geven, net als de derde Star Wars film in 1983 met het THX geluidssysteem deed.

Met Dolby Cinema gaat JT rechtstreeks de concurrentie aan met IMAX, dat in Nederland exclusief door Pathé in vijf bioscopen wordt aangeboden. Het zal nog even duren voordat Dolby Cinema dezelfde naamsbekendheid als IMAX zal hebben, maar als JT de plannen om in steden als Amsterdam en Rotterdam bioscopen te openen weet te realiseren, zal de machtige haan voor het eerst echt aan de bak moet om zijn positie te handhaven. Het zijn voor het eerst sinds jaren echt spannende tijden voor de Nederlandse bioscopen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap