Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
I Nostri Ragazzi - recensie

I Nostri Ragazzi - recensie

Herman Kochs succesvolle roman Het Diner is in Nederland al voor toneel bewerkt en verfilmd. Of de verfilming door Cate Blanchet doorgaat, is nog niet zeker, maar de Italiaanse versie I nostri ragazzi (Onze Kinderen) blijkt een tamelijk vrije bewerking van het oorspronkelijke boek te zijn. 

Regisseur Ivano de Matteo (Gli Equilibristi / Balancing Act, 2012) heeft  fors ingegrepen in Herman Kochs (inter)nationaal gelauwerde verhaal. Zijn bewerking is ook veel vrijer dan de Nederlandse verfilming uit 2013 van Menno Meyjes. Het basiselement heeft hij wel gehandhaafd: ouders die zich geconfronteerd zien met zinloos geweld van hun kinderen, en daarmee voor het dilemma worden geplaatst van openlijk aangeven of proberen te verdoezelen. Ook in zijn verfilming gaat het om twee broers, die elkaar niet goed liggen. Hun kinderen zijn in deze versie een puberjongen en -meisje, de een schuchter en eenzelvig, de ander vrolijk en uitdagend. Na een feestje molesteren ze een zwerfster, die hen in de weg zit, en als gevolg daarvan in coma raakt. De kinderen denken ermee weg te komen, niemand heeft iets gezien. En als de ouders er - los van elkaar - achterkomen, gaan de pubers er vanuit, dat de vader van het meisje, een bekende advocaat, het allemaal wel zal weten op te lossen.Verschillen
Het diner is bij De Matteo veel minder belangrijk dan in het originele verhaal. Hij maakt ook geen gebruik van flash-backs, zoals Koch deed en ook Meyjes in zijn verfilming, of van een vertragende en kunstmatige voice-over. Wel heeft hij de karakters uitgediept. Paolo (Luigi di Cascio) is kinderarts in een druk ziekenhuis in Rome, zijn vrouw Clara (Giovanna Mezzogiorno) is gids bij het Ara Pacis Museum, de zestienjarige Michele is hun zoon. Paolo's broer Massimo (Allessandro Gassman) is advocaat en heeft een drukbezette praktijk; de tienerdochter woont bij haar vader en zijn tweede vrouw Sofia (Barbora Bobulova). De Matteo heeft zijn verfilming vooral toegespitst op de uiteenlopende reacties van de ouders op het geweld van hun kinderen, waardoor ook onderlinge spanningen en geschillen schrijnend aan de oppervlakte komen.

Proloog
Om die irritaties en spanningen een extra cachet mee te geven, hebben scriptschrijver (Valentina Ferlan) en regisseur De Matteo een sterke proloog ingebouwd, die zijn uitwerking op de protagonisten niet zal missen. Een oplopende ruzie in het drukke verkeer van Rome heeft fatale gevolgen. Een man daagt de bestuurder van een andere auto bij elk stoplicht verder uit. Als hij met een knuppel in de hand uitstapt, schiet de ander, een politie agent, met zijn dienstwapen op zijn belager. Deze sterft, en zijn zoontje is ernstig gewond. Massimo blijkt later de advocaat van de politie agent te zijn. Hij verdedigt hem zakelijk. Tegen zijn broer, die het getroffen zoontje op de operatietafel krijgt, stelt hij zich tamelijk cynisch op. Hij heeft geen oordeel over de hele zaak ("Ik ben God niet"), terwijl Paolo zeer begaan is met zijn patient. Massimo is de koele workalcoholic, Paolo de zachte en warme arts. Maar als de kinderen hun onheilsdaad hebben verricht, reageren zij - net als hun vrouwen - anders dan je als kijker op het eerste gezicht zou verwachten. De sterke cast maakt die ommekeer tot het beste gedeelte van de film. Ironie
De roman bevat nogal wat ironie, sarcasme en cynisme, zeker waar het culinair en ander snobisme betreft. In de Nederlandse verfilming  is die voor een gedeelte gehandhaafd. De Matteo heeft de ironie gereduceerd tot een enkele opmerking over een exquise gerecht, of over hoogdravende films ('gallische diepzinnigheid in Franse films'). Hij heeft het hele verhaal een duidelijk filmische setting gegeven. Zo heeft hij de verschillen in wooninterieur en werkvloer van beide echtparen visueel sterk uitgewerkt. Soms gaat die visuele accentuering te ver, wanneer we de personages in wisselende samenstellingen steeds maar weer druk tegen elkaar zien gesticuleren, overspoeld door luide en dramatisch aangezette muziek. En het slot komt wel zeer onverwacht en veel te abrupt in de vorm van een geluidssignaal. Dat is wel een heel erg open einde. 

Conclusie
Het dilemma waarvoor de personages van Koch zich geplaatst zien, is nog steeds springlevend. De Matteo heeft dit thema met een uitstekende cast filmisch voortreffelijk uitgediept, al draaft hij soms in zijn visuele uitwerking wat te ver door.

Regisseur:

Ivano De Matteo

Cast:

Alessandro Gassman
Giovanna Mezzogiorno

Genre:

Drama

Releasedatum:

22 oktober 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  92 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie