Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Artikelen
Star Wars: Episode VII - De zorgen van een Star Wars fan

Star Wars: Episode VII - De zorgen van een Star Wars fan

De nieuwe Star Wars trailer heeft een storm van enthousiasme losgemaakt, maar is dat wel terecht? Is de film nog wel 'Star Wars' genoeg?

Spannende en extatische tijden braken op 30 oktober 2012 aan voor de Star Wars fans en filmliefhebbers in het algemeen, toen Disney bekend maakte Lucasfilm, de productiemaatschappij achter alle Star Wars-films, overgenomen te hebben. Tegelijk kondigden ze de start aan van een nieuwe Star Wars trilogie, te beginnen met Episode VII, die in 2015 in de bioscopen uit zou moeten komen. Voor het eerst zonder de betrokkenheid van geestelijk vader George Lucas.

Nu, bijna 3 jaar verder, is het filmen van Episode VII, of Star Wars: The Force Awakens zoals de film inmiddels volledig heet, al enige tijd geleden voltooid. Al op 28 november 2014 werden we getrakteerd op de eerste teaser trailer. Spannend. Met een hartslag van 190 en klamme handjes aarzelde ik om op de 'play' knop te drukken. Het zou immers voor het eerst in 10 jaar zijn dat ik weer nieuwe Star Wars beelden zou gaan zien. Iets wat ik eerlijk gezegd totaal niet meer verwacht had. George Lucas leek klaar met het maken van Star Wars films en mijn verwachting was dan ook dat we pas ver na zijn overlijden misschien, eventueel, wellicht nieuwe Star Wars films te zien zouden krijgen. Waarschijnlijk ook nog remakes van de originele films, gemaakt door mensen met dollartekens in de ogen, in plaats van mensen met ambitie en het werkelijke talent om de Star Wars Saga op een waardige manier voort te zetten.Met dit allemaal in het achterhoofd en zonder verder ook maar iets te weten over de inhoud van de teaser drukte ik op de 'play' knop. De muziek, de kostuums, de aanwezigheid van de Millennium Falcon en andere bekende ruimteschepen en wapens uit de eerdere films, alles ademde Star Wars en de teaser bood mij meer dan ik vooraf had durven hopen. Star Wars leek bij regisseur J.J. Abrams en producent Kathleen Kennedy in juiste handen te zijn, klaar voor een nieuwe generatie, terwijl het tegelijkertijd ook de oudere generatie, die met de eerste Star Wars-films opgegroeid waren, tevreden zou stellen.

Prima, geen paniek dus. De film zou, naast een nostalgische trip, hoe dan ook geweldig worden, daar was ik nu al van overtuigd. Op 16 april van dit jaar volgde de tweede teaser, die 20 seconden langer was en bovendien meer toonde. Zo zagen we meer van de karakters, meer verschillende locaties en bovendien voor het eerst de terugkeer van een aantal oudgedienden, zoals Han Solo en Chewbacca, gespeeld door Harrison Ford en Peter Mayhew, die deze rollen ook in de eerste Star Wars film uit 1977 film neerzetten. Maar hoewel deze tweede teaser meer liet zien, deed het me toch minder dan de eerste.In de nacht van 19 op 20 oktober explodeerde het internet opnieuw. De eerste volledige trailer van Star Wars: Epsisode VII zou rond twee uur 's nachts Nederlandse tijd op internet verschijnen. De moeite van het wakker blijven waard? Immers, ik ben wel eens voor gekkere dingen tot laat in de avond opgebleven, zoals films waarin Peter Cushing achter een reuzenmot aanzit of een Oscar uitreiking, waarbij je alle grote winnaars eigenlijk van te voren al weet. Maar de vermoeidheid overwon.

's Ochtends drukte ik opnieuw vol spanning en verwachting op de 'play' knop. De trailer gaf wederom meer prijs: meer dialogen, meer actie, meer van alles eigenlijk. Toch deed de trailer opvallend weinig met me. Waarom toch? Er is namelijk echt werkelijk niets aan de trailer dat je doet vermoeden dat dit wel eens eens een slechte of teleurstellende film zou kunnen gaan worden. In tegendeel zelfs, het acteren, de dialogen, de effecten, de karakters, de actie; alles lijkt geweldig te gaan worden. Wat is het dan wel?Al lijkt het misschien niet zo, ik ben echt een enorme Star Wars fan. Ik heb de films tientallen, zo niet honderden keren gezien. Mijn vroegste jeugdherinneringen zijn de Star Wars films, dus je kunt wel stellen dat het er met de paplepel is ingegoten. Ik ben zo'n persoon die ieder karakter kent, tot welk ras het karakter behoort en van welke planeet hij/zij afkomstig is, ook al staat hij/zij alleen maar ergens op de achtergrond.

Laat ik vooropstellen dat er bij mij nog altijd geen twijfel over bestaat dat het een geweldige film gaat worden. Ik bewijfel alleen of het ook een geweldige ervaring voor iedere Star Wars fan gaat worden. Waarom? Er zijn te weinig raakvlakken met welke van de vorige Star Wars films dan ook. Natuurlijk, je hebt klassieke karakters als C-3PO, R2-D2, Chewbacca, Han Solo. Princess Leia (al zal ze nu wel Queen zijn geworden) en Luke Skywalker die allen zullen terugkeren, maar het is al  bekend dat dit niet degenen zullen zien die ook daadwerkelijk een hoofdrol zullen gaan spelen in de nieuwe films. Daarvoor zijn allemaal nieuwe karakters uit de kokers van de schrijvers getoverd, zoals Kylo Ren, Rey, Finn en Poe Dameron. Namen die me weinig 'Star Wars-ig' in de oren klinken en karakters waarvan je nog niks af weet. Bovendien wordt er uit de trailers ook nog niet veel duidelijk wat het verhaal betreft. Normaal een pluspunt - er wordt in trailers vaak al teveel weggegeven - maar in dit geval werkt het averechts voor mij. Het is moeilijk om enthousiast te worden over karakters waar ik werkelijk niets maar dan ook echt niets over weet of over een film waarvan ik nog geen idee heb waar het verhaal over zal gaan.Inmiddels is ook wel overduidelijk dat deze film voor een geheel eigen stijl gaat. Verraadde de eerste teaser daar weinig over, in de tweede was al te zien hoe de cameravoering en visuele stijl sterk afweken van welke eerdere Star Wars film dan ook. Na het zien van de volledige trailer bestaat er helemaal geen twijfel meer over: J.J. Abrams gaat met Star Wars een compleet andere richting in, zoals hij dat eerder ook met Star Trek heeft gedaan. Dit hoeft absoluut niet slecht uit te pakken, maar je kunt je wel afvragen of dit ook is waar een groot gedeelte van de Star Wars fans op zitten te wachten. Zit deze werkelijk te wachten op een complex geschreven verhaal, dat in een hoog tempo, met vloeiende en diepgaande dialogen en karakters met vele lagen wordt verteld? Voor een deel zal het antwoord hierop natuurlijk 'ja' zijn maar niet als dit allemaal ten koste gaat van de charme en magie waardoor velen over de hele wereld ooit verliefd zijn geworden op Star Wars.

Dit lijkt toch wel een beetje de richting te zijn die J.J. Abrams met deze film lijkt op te gaan. Natuurlijk, het is wellicht wat vroeg om te stellen maar op basis van de trailer afgelopen proef en voel ik weinig van de magie en zijn de nostalgische gevoelens ook ver te zoeken. Men was eerder nog bang dat toen Lucasfilm door Disney overgenomen werd de Star Wars-films ook zouden ver-Disney-en maar niets lijkt van dat waar te worden. De grotere zorg zou moeten zijn; gaat de film niet teveel ver-Abramsed worden? Ergens vrees ik hier als Star Wars liefhebber wel voor. Ergens vrees ik voor een spectaculaire maar ook ietwat onnodig serieuze en complexe film, inplaats van een fantasievol sprookje in de ruimte, waar het hele gezin van kan gaan genieten. In geen van de trailers valt bijvoorbeeld enige humor terug te vinden, terwijl humor wel degelijk een (soms te) groot gedeelte uitmaakte van alle vorige Star Wars-films, met komische momenten waarbij bijvoorbeeld karakters als C-3PO, Salacious Crumb en Jar Jar Binks (tja) betrokken waren.Voor de filmliefhebber biedt de laatste trailer genoeg reden om alvast enthousiast over de film te worden maar ik als Star Wars liefhebber blijf toch vooral met veel vragen en twijfels zitten. Terwijl dit mooie tijden zouden moeten zijn. Tijden waarin ik al het nieuws aandachtig op de voet volg en het er dagenlang met mede-liefhebbers over heb. Allemaal dingen waar ik nog weinig behoefte voor voel, iets wat ik bij echte fans om me heen ook merk.

Dat het een goede film zal gaan worden, staat nog altijd buiten kijf voor mij, net als het feit dat een groot gedeelte van de Star Wars fans deze film met open armen zal ontvangen. Immers, het is Star Wars, het is sentiment en of het nu goed is of niet, dat maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit. Toch verwacht ik ook dat het veel Star Wars fans zal verdelen, meer dan welke Star Wars film dat ooit gedaan heeft. Is dit erg? Niet zolang het een goede film oplevert, maar ik ben bang dat we geen èchte Star Wars-film gaan zien. Mijn filmhart is misschien groot, mijn hart voor Star Wars blijft altijd groter.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...