Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Artikelen
Zes keer Nederlands in de bioscoop in december

Zes keer Nederlands in de bioscoop in december

Maar liefst zes nieuwe Nederlandse films gaan in december in de bioscopen draaien: komedies, sequels, boekverfilmingen en de bungalow als nieuw Hollands filmthema.

December is traditioneel dé maand voor een Nederlandse familiefilm. Dit jaar alleen niet, al komt Publieke Werken er nog het dichtst bij in de buurt. Wel gaan er deze maand maar liefst zes nieuwe films van eigen bodem in première. Onze lijst van beste films voor december hebben ze niet gehaald, maar we zetten ze toch even onder elkaar. Het komedie-genre is flink vertegenwoordigd, met verder twee sequels, twee boekverfilmingen en de bungalow als onvervalst Hollands thema.

Hallo Bungalow - vanaf 3 december
Drie vrouwen (gespeeld door Lies Visschedijk, Eva Van der Gucht, Anne-Marie Jung) werken al hun hele leven verveeld op bungalowpark De Lusthove. Ondanks dat ze elk jaar zeggen hun echte passie achterna gaan, komen ze het jaar daarop jaar weer terug met een nieuwe smoes. De gesmoorde ambities van de vrouwen staan symbool voor de hele film, die als komedie bedoeld is. Waar het verhaal nog begint met tegendraadse humor, ontspoort het al snel in flauwe voorspelbare situaties rond een crimineel en een flinke som geld. Deze film hoeft volgend jaar niet terug te komen.


Fashion Chicks - vanaf 3 december
Een film met Victoria Koblenko heeft in elk geval de publiciteit al mee. Het verhaal is een moderne variant van het klassieke Assepoester: eenvoudig meisje mag stage lopen bij een groot modebedrijf, wordt weggemoffeld in het magazijn, maar weet een online alter-ego te creëren dat heel populair wordt. Het einde laat zich raden, net als de hele film waarschijnlijk.


Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba - vanaf 9 december
De eerste Dummie de Mummie film was vorig jaar met 350.000 bezoekers een enorme hit. Een vervolg was voor de makers dan ook een no-brainer. En gezien het aantal Dummie de Mummie boeken kan dit nog wel even doorgaan. Met Marcel Hensema en Roeland Fernhout in speciaal niet-gemummificeerde rollen.


Publieke Werken - vanaf 10 december
De onvermijdelijke verfilming van de bestseller van Thomas Rosenboom is helaas niet erg geslaagd. Het verhaal van de twee huiseigenaren die het opnamen tegen de directie van het nieuw te bouwen Victoria hotel in Amsterdam heeft alles in zich om een epische film te worden. Ook voor de cast zijn ale registers opgestrokken: Gijs Scholten van Aschat, Rifka Lodeizen, Jacob Derwig. Helaas heeft regisseur Joram Lürsen er een film vol toneelmatig acteren van gemaakt, is het script pompeus en uitleggerig en wordt het echte drama gesmoord onder een deken van special effects met het laten zien van Amsterdam eind negentiende eeuw.


Bon Bini Holland - vanaf 10 december
Net als Fashion Chicks is ook Bon Bini Holland een komedie en een speelfilmdebuut, ditmaal van Jelle de Jonge. Het verhaal draait om Bon Bini Bungalows en een crimineel, waarbij Bon Bini Holland als multiculturele tegenhanger van het geheel blanke Hallo Bungalow gezien kan worden, al gebruiken ze dezelfde thema's. Fans van Jandino Asporaat zullen flink aan hun trekken komen. Voor niet-fans wordt het waarschijnlijk een lange zit.


Mannenharten 2 - vanaf 17 december
Ook hier net als bij Dummie de Mummie een vervolg op een succesfilm. En waarom een winnende formule nog aanpassen? Het kerstthema was blijkbaar in de eerste film al uitgemolken, dus is er in deel 2 geen kersttakje te zien. Wel mannen die worstelen met relaties, iets waar blijkbaar een groot mannelijk publiek (met of zonder vrouw of vriendin) graag naar wil kijken. Wederom met Barry Atsma, Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger en Fabian Jansen die het wederom proberen met Hadewych Minis, Katja Herbers, Liliana de Vries en Jelka van Houten.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...