Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Fantastic Beasts and Where to Find Them - Recensie

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Recensie

De uitbreiding van het Harry Potter universum is meer dan magisch.
 
J.K. Rowling zou nooit meer een boek over Harry Potter schrijven. Dat leek de nagel aan de kist van een van de meest succesvolle fantasyreeksen ter wereld. Maar gelukkig kwam daar dit jaar verandering in. Naast het toneelstuk  Harry Potter and the Cursed Child (en het script in boekvorm), kunnen we nu genieten van Fantastic Beasts and Where to Find Them.


 
Spinoff
 
In tegenstelling tot het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child, is Fantastic Beasts and Where to Find Them geen voortzetting van de verhaallijn van Harry en zijn vrienden, maar eerder een spinoff die plaats vindt in hetzelfde magische universum. Daar is dan ook vrijwel alles mee gezegd, want niet alleen speelt de film zich af in Amerika in plaats van Engeland, er wordt ook terug gegaan in de tijd.
 
Amerika
 
Als Newt Scamander (gespeeld door de eigenaardige Eddie Redmayne) voet aan wal zet in New York, weet hij niet wat hem te wachten staat. De onderzoeker reist met een koffer vol magische dieren de wereld over, om ze te bestuderen voor zijn boek. Dit beroemde boek van Scamander komt oplettende lezers wellicht bekend voor, want deze wordt ruim 70 jaar later gebruikt als lesboek op Hogwarts wanneer Harry, Ron en Hermione er studeren.
 


Ook in Amerika blijkt er een tovenaarswereld te bestaan parallel aan de niet-magische wereld, maar deze opereert in het diepste geheim. Als Newt door een onhandig misverstand wat van zijn dieren laat ontsnappen, is het dan ook noodzakelijk dat deze zo snel mogelijk terug worden gehaald. Voordat de tovenaarswereld zich openbaart en de twee werelden in strijd met elkaar zullen raken. Dat zorgt niet alleen voor een kleurrijke verzameling aan ontsnapte dieren, maar ook de ontdekking van iets heel duisters dat de straten van New York onveilig maakt.
 
Nieuw, maar vertrouwd
 
Fantastic Beasts and Where to Find Them ademt direct de sfeer die intussen zo kenmerkend is geworden voor de Harry Potter franchise. De hoofdpersonen zijn vreemd, grappig en avontuurlijk. De wereld om hen heen is er een die vertrouwd voelt, hoewel er een aantal verwijzingen na geen directe koppeling is met de omgeving waarin de andere films zich afspelen. Regisseur David Yates heeft daarbij succesvol de handen ineengeslagen met Harry Potter schrijfster J.K. Rowling, die met Fantastic Beasts and Where to Find Them haar eerste filmscript schreef.


 
Volwassen
 
Opvallend aan de film is dat het verhaal in alle opzichten volwassen is. Niet alleen is het verhaal volwassener in de zin dat het zich niet altijd serieus neemt, maar wel serieus genoeg is om de kijker vast te houden. Ook de manier waarop wordt omgegaan met de magie is serieuzer. De hoofdpersonen zijn volwassen, ze weten redelijk goed hoe de magische wereld werkt en maken daar ook gebruik van. Ook wordt er deels van de kijker verwacht dat deze op de hoogte is van de meeste basiskennis uit het universum van Harry Potter. Spreuken worden niet meer uitgelegd, maar gewoon uitgevoerd. Daardoor voelt de film organisch en komt het snel tot de nodige actie, in plaats van dat er allerlei bijzaken moeten worden uitgelegd. Toch kun je als kijker ook instappen zonder enige voorkennis. De verwijzingen zullen dan aan je neus voorbij gaan en niet alle magie zal even logisch voelen, maar zelfs dan blijft het een vermakelijke en avontuurlijke film.

Conclusie
 
De film voelt als thuiskomen. Het heeft alles waar je als kijker op hoopt. De humor, de duistere toon, het avontuur, de magie en vooral de fantasie. De deur naar een heel nieuw deel van het universum is geopend met Fantastic Beasts and Where to Find Them. De charme van deze werelden zit hem namelijk niet zozeer in Harry Potter, Dumbledore, Newt Scamander of een willekeurig fabeldier. De belevingswereld die J.K. Rowling door de jaren heen heeft ontwikkeld is veel groter dan alleen dat. Het ademt zo veel potentie, met om elke hoek een nieuw avontuur. Fantastic Beasts and Where to Find Them is het bewijs dat het universum alleen maar groeit, in alle pracht die het te bieden heeft. Gelukkig staan er nog meer films op de planning, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat deze de kwaliteit kunnen vasthouden. 

Cast:

Michael Moore

Genre:

Documentaire

Releasedatum:

26 november 2009

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  127 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap