Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Artikelen
G.I. Joe: vroeger en nu

G.I. Joe: vroeger en nu

13 augustus 2009 draait G.I. Joe: The Rise of Cobra in de bioscoop. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met de tekenfilm en action figures die we kennen van vroeger?

Geschiedenis
gi-joe-wild-billHet G.I. Joe speelgoed was het antwoord op de populaire Barbie pop. De naam 'action figure' werd bedacht door Hasbro om het speelgoed aan jongens te kunnen slijten. De eerste G.I. Joe action figures uit 1964 waren zo'n 30 cm groot. In 1982 introduceerden de speelgoedmakers de kleinere figuurtjes van 9,5 cm waarbij ze een naam en achtergrond kregen. Tevens was er een goede kant (G.I. Joe Team) en een slechte kant (Cobra Command). Het speelgoed was een gigantisch succes, mede door de tekenfilm die in 1985 volgde die beëindigd werd in 1987 met de tekenfilm G.I. Joe: The Movie. In 1994 stopte Hasbro met het maken van de action figures, al verschenen de jaren daarna nog wel enkele nieuw ontworpen figuren.

De film G.I. Joe: The Rise of Cobra is aanleiding voor een nieuwe lijn van G.I. Joe action figures. Hieronder hebben we de nieuwe naast de oude figuren gezet. Ook vergelijken we het uiterlijk van de jaren tachtig helden uit de tekenfilm met de moderne varianten uit de aankomende bioscoopfilm.

Duke
Duke is de codenaam van eerste sergeant Conrad S. Hauser. Na General Hawk is hij de belangrijkste man van het G.I. Joe Team. In de film wordt hij gespeeld door Channing Tatum (Step Up, Public Enemies).

duke

duke film2

Destro
Laird James McCullen Destro XXIV of simpelweg Destro is de grote leider van de Cobra en hij ontwerpt en verkoopt wapens aan vriend en vijand. Hij draagt een stalen masker. Christopher Eccleston (Heroes, Doctor Who) speelt de rol van Destro in de film. Overigens zijn er nog geen afbeeldingen verschenen van hem met masker.

destro

destro film2

The Baroness
Baroness Anastasia DeCobray heeft een relatie met Destro en is na hem de belangrijkste slechterik. De femme fatale wordt in de film gespeeld door Sienna Miller (Stardust, Layer Cake).

baroness

baroness film

Snake-Eyes
De echte naam van Snake-Eyes is onbekend. Sinds zijn goede vriend Storm Shadow is overgelopen naar Cobra zijn ze rivalen. Ray Park (X-Men, Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) speelt de rol van Snake-Eyes.

snake eyes

snake eyes film

Scarlett
Shana 'Scarlett' O'Hara was de eerste vrouwelijk action figure in de speelgoedlijn en speelde een belangrijke rol in de tekenfilm. Haar favoriete wapen is een kruisboog. Ze wordt gespeeld door Rachel Nichols (Star Trek, The Sisterhood of the Traveling Pants 2).

scarlett

scarlett film

Ripcord
Korporaal Wallace A. Weems dankt zijn bijnaam aan het mechanisme waarmee een parachute geopend wordt. Hij is dan ook parachutist. Vreemd genoeg wordt de blanke Ripcord met rode haren gespeeld door Marlon Wayans (Scary Movie, Requiem for a Dream). Helaas konden we geen afbeelding uit de tekenfilm vinden.

ripcord

ripcord film

Storm Shadow
Zijn echte naam is Thomas S. Arashikage en hij is ninja bodyguard voor de Cobra Commander. Hij heeft meerdere keren beurtelings de kant gekozen van G.I. Joe en die van Cobra waardoor zijn vriendschap met Snake-Eyes verbroken is. In de film speelt Byung-hun Lee (Hero, Sam gang yi) het personage.

storm shadow

storm shadow film

General Hawk
Hawk, oftwel Clayton M. Abernathy is de leider van het G.I. Joe Team. Dennis Quaid (Vantage Point, The Day After Tomorrow) speelt hem in de film.

hawk

hawk film

Shipwreck
Voordat Hector X. Delgado zich aansloot bij G.I. Joe was hij een zeeman in de US Navy. In de tekenfilm zorgde hij samen met zijn papegaai Polly voor de vrolijke noot. Het is nog niet bekend wie hem gaat spelen in de film, maar het gerucht gaat dat Dwayne 'The Rock' Johnson hem zal vertolken. Waarschijnlijk gaat het om een minder belangrijke rol.

shipwreck

shipwreck cartoon

Heavy Duty
Lamont A. Morris gaat over het grote wapenarsenaal van het G.I. Joe Team. Adewale Akinnuoye-Agbaje (Lost, The Bourne Identity) speelt hem in de film. Helaas konden we geen afbeelding uit de tekenfilm vinden.

heavy duty

heavy duty film

13 augustus 2009 zal G.I. Joe: The Rise of Cobra in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Voor de fans is het afwachten of de film kan voldoen aan hun eisen en of regisseur Stephen Sommers (The Mummy) het G.I. Joe gevoel kan overbrengen. Tot die tijd moeten we het doen met de trailer.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap