Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Le Moine - recensie

Le Moine - recensie

Vincent Cassel als monnik die twijfelt aan het kloosterleven.

Acteur Vincent Cassel timmert de laatste jaren stevig aan de weg. Hij speelde aanvankelijk in louter Franse films, waar hij bij het grotere publiek in 1995 doorbrak met zijn rol in La Haine. De laatste jaren kiest Cassel ook steeds meer voor Amerikaanse films, zoals Oceans Twelve en Oceans Thirteen en hij speelde een Russische ganster in Cronenberg’s Eastern Promises. Recent was hij nog te zien in Black Swan als regisseur en choreograaf van Natalie Portman. Nu verschijnt hij weer in een Franstalige film, Le Moine, en wederom maakt hij zijn naam waar als uitstekend acteur.

Vrome Ambrosio
Ambrosio (Vincent Cassel) heeft zijn hele leven in het klooster gewoond, Bij zijn geboorte is hij al voor een klooster gelegd en zodoende is zijn hele leven gewijd geweest aan God. Ambrosio is inmiddels uitgegroeid tot de populairste preker van alle monniken; hele volksstammen komen naar het klooster om Ambrosio’s preken te horen. Hij weet mensen te roeren en te motiveren, en ondertussen is hij de vroomheid zelve. Overal weet hij een antwoord op en hij zal zelf nooit iets tegen de wil van God doen. Dit wekt echter ook argwaan op bij sommige monniken. Als een gemaskerd persoon met verbrand gezicht aanklopt bij het klooster om monnik te worden, keert het tij langzaam voor Ambrosio, omdat hij tegen advies van de andere monniken besluit hem aan te nemen. Ambrosio vind het steeds lastiger om te leven volgens de Bijbel en het feit dat hij het leven buiten het klooster niet heeft gekend, wil niet zeggen dat hij er niet naar kan verlangen.

Visueel smullen
Le Moine steekt visueel uitstekend in elkaar. Hoewel het camerawerk behoorlijk conventioneel is, wordt alles treffend in beeld gebracht. De belichting is heerlijk duister en sfeervol, de kostuums zijn overtuigend met als hoogtepunt de Maria parade aan het einde van de film en het afgelegen klooster is prachtig. Dit in combinatie met de acteurs die allen sterk in hun rol zitten, met natuurlijk Vincent Cassel als sterkste speler, zorgt ervoor dat je je echt in de 17e eeuw waant.

Weinig bijzonder plot
Het eerste stuk van Le Moine is fantastisch; het monnikenleven kabbelt rustig voort en met de komst van de gemaskerde monnik wordt de spanningsboog sterk omhoog getrokken. Daarna wordt deze spanning echter niet volgehouden, omdat het plot niet voor voldoende diepgang zorgt en het uiteindelijk wel heel voorspelbaar wordt. Ambrosio’s verlangen naar het leven buiten het klooster wordt te simpel uitgewerkt. Hij wordt verliefd op twee meisjes in een zeer korte periode, zonder ze ook maar goed te kennen. Het wordt de kijker allemaal maar voorgeschoteld zonder dat Ambrosio’s personage verder uitgediept wordt. Zowel de problemen rond het kloosterleven als de uiteindelijke twist blijven oppervlakkig en voegen daarmee weinig toe aan de gehele film.

Conclusie
Le Moine is zeer fijn voor de ogen, maar helaas wordt je grijze massa te weinig aan het denken gezet door het simpel in elkaar stekende plot dat duidelijk diepgang mist. Zonde, want Cassel is zeer overtuigend als monnik die aan zijn kloosterleven twijfelt. Hier had echt meer in gezeten.

Regisseur:

Dominik Moll

Cast:

Vincent Cassel
Geraldine Chaplin
Déborah François

Genre:

Thriller

Releasedatum:

1 september 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  101 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...