Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
De week van: de 3D filmtechniek

De week van: de 3D filmtechniek

Deze week in het nieuws: de tweede trailer voor Martin Scorsese’s Hugo en een video-interview met de cast & crew van Kuifje.

Afgelopen maandag verscheen een video interview met de cast & crew van Kuifje. Interessant, want wat is de motivatie van Steven Spielberg om Kuifje te filmen met de motion-capture technologie en in 3D uit te brengen? In het interview heeft de regisseur een passend antwoord: “Door de tussenkomst van het lot hebben we allebei gewacht op de technologie waardoor Kuifje kon worden opgenomen op een hybride medium dat het midden houdt tussen echt filmen en pure animatie”. Passend omdat dat Spielberg ten voeten uit is. Bij het maken van Kuifje gaat een langgekoesterde wens van hem in vervulling en lijkt hij met de motion capture techniek te zoeken naar het leesplezier van Hergé’s Tintin. Geen resolute stijlbreuk, maar een respectvolle benadering van het boek als uitgangspunt.

Het is iets wat vrijwel een onmogelijke opgave lijkt deze dagen: een stripboek op de juiste manier verfilmen. De truc van Spielberg lijkt te zitten in twee bewust gemaakte keuzes: tijd en motion-capture. Hoewel hij de rechten al in de jaren ’80 had, werd er pas in 2008 officieel gedraaid. Met veel geduld en discipline werd elk plaatje geperfectioneerd door middel van motion capture. Hoewel de eerste foto’s geforceerd aandeden, lijkt iedereen de trailer te omarmen. Een dynamische rollercoaster van actie, humor en prachtige beelden. De toevoeging van 3D is nu eens niet een hype maar een meerwaarde. Levensecht beland je middenin het stripverhaal van Kuifje. Een moderne filmtechniek die authenticiteit van het stripboek waarborgt. Wie had dat kunnen bedenken? Juist, Steven Spielberg!

Dinsdag verschijnt de tweede trailer van Hugo. Een familiefilm van Martin Scorsese? In 3D? Het is een huiverige gedachte voor de filmliefhebber die de beelden nog niet heeft gezien. Maar is dat wel juist? Hugo is gebaseerd op het kinderboek van Brian Selnick's The Invention of Hugo Cabret. De film gaat over de wees Hugo die samen met Isabelle een zoektocht door Parijs onderneemt om een groot mysterie op te lossen dat zijn vader voor hem achterliet. Een script dat kinderlijk aandoet en dat we gerust als zoetsappig mogen beschouwen. Daar wordt een andere invulling aan gegeven door regisseur Martin Scorsese. De man, die bekend staat als een groot verhalenverteller ziet mogelijkheden in Hugo. Opvallend aan de trailer is het plezier dat van het scherm spat. De trailer wordt ondersteund met sfeervolle beelden en gaat voor de glimlach. Opmerkelijk voor een Scorsese productie, maar het zorgt eerder voor bewondering dan voor ongemak. Hebben we hier te maken met een regisseur die zijn grenzen aan het opzoeken is door middel van een familiefilm? Scorsese ziet 3D als een verrijking van de huidige cinema. In de tijd van de moderne filmtechnologie zou het daarom een gemiste kans zijn deze techniek niet te benutten. Hugo is een logische keuze van Scorsese om te experimenteren met 3D. Hoewel het niet iedereen kan bekoren, heb je genoeg regisseurs die op veilig spelen. Scorsese is daarop een uitzondering met zijn ambitie om een nog betere regisseur te worden.

Met Martin Scorsese en Steven Spielberg heeft de filmwereld nieuwe pioniers gevonden die de 3D techniek op een positieve manier uitdragen. Met twee bijzondere 3D films in het vooruitzicht is dit de week van de 3D filmtechniek.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...