Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Artikelen
De week van: Jennifer Lawrence

De week van: Jennifer Lawrence

Het is de week geworden van rising star Jennifer Lawrence, nadat deze week bekend werd dat de filmstudio's in de rij staan om te dingen naar de gunsten van de actrice.

Oscarnominatie
De toekomst zal moeten uitwijzen of de actrice die vanuit het niets is gebombardeerd tot megaster na het succes van The Hunger Games terecht is. Lawrence die tot dusverre vrij “anoniem” in de spotlights is komen te staan, heeft zichzelf stilletjes aan in de kijker gespeeld met rollen waar het grote publiek weinig weet van heeft. Zo schitterde ze in 2008 in Guillermo Arriaga’s The Burning Plain met Charlize Theron. Een interessant detail is dat Arriaga als vaste schrijfpartner van regisseur Alejandro González Iñárritu successen vierde met films als Babel en 21 grams en met The Burning Plain zijn debuut maakt als regisseur. Het optreden van Lawrence blijft niet onopgemerkt. Tijdens het prestigieuze filmfestival van Venetië wint ze de Marcello Mastroianni award voor beste jonge actrice. Na deze filmprijs gaat het snel met de carriere van de actrice. Zo speelt ze de hoofdrol in de filmfestivalhit Winter’s Bone. In de film moet ze zorgen voor haar zieke moeder en zusje als haar vader het gezin heeft verlaten. In haar zoektocht naar haar vader krijgt ze te maken met het grimmige karakter van de wantrouwige dorpsbewoners.  Met Winter’s Bone heeft Lawrence als twintigjarige haar eerste oscarnominatie te pakken. Het is op dat moment een  bemoedigende bevestiging voor het acteertalent wat ze bij zich draagt.

Eigen weg
Waar men de verwachting spreekt dat de jonge actrice op korte termijn haar Oscar zal krijgen, gaat Lawrence haar eigen weg. Voor X-Men: First Class geeft  20th Century Fox aan dat het ontstaan van The X-Men als basis zal dienen voor de film. Verjonging is hierbij het sleutelwoord en Lawrence wordt gecast als één van de nieuwkomers. In de film wordt ze bijgestaan door de Britse acteurs James McAvoy en Michael Fassbender die tevens op het punt staan door te breken bij het grote publiek. X-Men: First Class wordt een succes, maar wordt vooral geroemd vanwege de nieuwe weg die regisseur Matthew Vaughn inslaat. Lawrence lijkt hierin een belangrijke troef te zijn met haar kwetsbare rol van Mystique.
 
The Hunger Games
Na X-Men: First Class is het tijd om de boekverfilming van The Hunger Games naar het scherm te brengen. Al maanden gonst het van de geruchten welke rising star de hoofdrol zal krijgen. Wie kan de hoofdrol dragen maar nog belangrijker wie gaat het gezicht worden van een nieuwe generatie acteurs?  Lawrence krijgt de hoofdrol als Katniss Everdeen en de eer om op live televisie uit te maken wie van de twaalf jongeren de gevechtsarena levend gaat verlaten. Het is opmerkelijk dat deze verpakte versie van Running Man voor tieners de gemoederen bezig houdt. Langzamerhand wordt het duidelijk dat The Hunger Games naar voren is geschoven als vervanger van populaire filmreeks Twilight. Deze gaat immers zijn einde tegemoet en de filmstudio’s zijn naarstig op zoek naar nieuwe hit voor de belangrijkste doelgroep op dit moment: de tieners. De eerste trailer van The Hunger Games wordt met de grond gelijk gemaakt. De slechte CGI en houterige acteerprestaties  zullen waarschijnlijk de ondergang betekenen van de film. Als twee weken daarvoor Disney’s John Carter wordt neergesabeld aan de kassa (een verlies van 150 miljoen dollar) staat de pers al klaar met de pen om hetzelfde lot aan The Hunger Games toe te schrijven. Helaas, The Hunger Games wordt na zijn eerste week een grote hit en zet tevens een nieuw record neer als hoogste omzet ooit tijdens de filmmaand maart.

Het grote geld
Het is opmerkelijk dat filmstudio’s vandaag de dag financieel succes toekennen aan één persoon. We zien het steeds vaker. Zo heeft Paramount onlangs het samenwerkingscontract  met Bad Robot (het productiebedrijf van regisseur J.J. Abrams) verlengd tot 2015. Een slimme zet aangezien het bedrijf druk bezig is met de vervolgen op Cloverfield en Star Trek. Ook in het geval van Jennifer Lawrence snakt men kennelijk naar een verpersoonlijking van succes. Ongetwijfeld zal de actrice genieten van de machtige filmstudio’s die vechten om haar handtekening. Het is voor de cinefiel te hopen dat ze kan omgaan met de immense druk en haar rolkeuze kan bepalen. Heel misschien vangen we dan nog eens glimp op van die soortgelijke rol in Winter’s Bone.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap