Bezoek ook eens Ze.nl
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Amsterdamse filmtheaters in de lift, Pathé levert in

Amsterdamse filmtheaters in de lift, Pathé levert in

De Amsterdamse filmtheaters hebben samen een goed eerste halfjaar achter de rug. Pathé heeft in de hoofdstad daarentegen flink marktaandeel ingeleverd.Dat blijkt uit bioscoopcijfers over de eerste zes maanden van 2015 die MovieScene onder ogen kreeg.

De hoofdstedelijke Pathé bioscopen (Arena, De Munt, City en Tuschinski) trokken deze periode samen ruim 1,5 miljoen bezoekers, een daling van 2,5% ten opzichte van 2014. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Zo kreeg Pathé Arena bijna 6% meer mensen over de vloer, maar daalde het bezoek aan Tuschinski met ruim 11%. En tussen 2013 en 2015 raakte Pathé de Munt zelfs ruim 16% van het publiek kwijt. Het marktaandeel van Pathé in Amsterdam zakte in twee jaar van bijna 80% begin 2013 naar 73% nu. Dit ondanks de sterke blockbusters eerder dit jaar als Furious 7, Jurassic World en Avengers: Age of Ultron.

Alle niet-Pathé filmtheaters samen, verenigd in Cineville, wisten dit jaar tot nu toe een groei te realiseren van ruim 25%. De in 2014 geopende Filmhallen is met stip het belangrijkste filmtheater van Amsterdam geworden. Ongeveer 1 op de 3 bezoekers aan een Cineville bioscoop ging dit jaar naar één van de acht zalen (de negende is voor EYE) in de voormalige tramremise in Amsterdam West. EYE volgt op ruime afstand. Wel weten ze jaar op jaar meer mensen naar het iconische gebouw in Amsterdam Noord te krijgen. De filmtheaters die het meest hebben moeten inleveren, zijn The Movies en Kriterion, die het met 30% minder bezoekers moeten doen. Het filmbeleid van de Balie is wel succesvol, het bezoek is daar in twee jaar verdubbeld.

Ondanks het feit dat Pathé nog steeds de belangrijkste speler is in Amsterdam en de rest van de grote steden, moeten ze niet alleen meer concurrentie vrezen van filmtheaters, maar ook van andere ketens die op uitbreiding azen. Zo maakte JT vorige week bekend binnen een paar jaar nieuwe bioscoopcomplexen te willen openen in Amsterdam en Rotterdam. De keten is met nieuwe bioscopen in Hilversum en Eindhoven al zeer succesvol. Mede door dit soort nieuwe multiplexen is het landelijke bioscoopbezoek de eerste zes maanden van dit jaar met maar liefst 14% gestegen. In Amsterdam was dat een stuk minder: nog geen 4%.

Eind juli maakt Stichting Filmonderzoek - overigens niet de bron voor bovenstaande cijfers - bekend hoe andere steden het hebben gedaan.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...