Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Filmjaar 2015: de beste films volgens de redactie

Filmjaar 2015: de beste films volgens de redactie

De beste film van 2015 was volgens de redactie van MovieScene met ruime voorsprong Mad Max: Fury Road. De film behaalde in de stemming meer dan het dubbele aantal punten dan de nummer 2: Sicario. De top 5 ligt verder dicht bij elkaar, met Birdman op drie, de nieuwe Star Wars op vier en de holocaustfilm Son of Saul op de vijfde plek.

Mad Max maakte veel los. Van "één lange achterlijke, geniaal gefilmde, achtervolging" tot "een visueel overweldigende moderne opera"; het enthousiasme sprong duidelijk van het witte doek over naar de kijker. Verder is Youth een "indrukwekkend en bij vlagen komisch drama", Hard to be a God "de meest abstracte, filosofische film van het jaar" en Tokyo Tribe een "chaotisch kunstwerk". Kortom: de beste films van het jaar!

Check hier de slechtste films van 2015 volgens de MovieScene redactie
.

De top 5 beste films van 2015
1 - Mad Max: Fury Road (39 punten, 10x genoemd)
2 - Sicario (17 punten, 6x genoemd)
3 - Birdman (16 punten, 4x genoemd)
4 - Star Wars: The Force Awakens (15 punten, 5x genoemd)
5 - Son of Saul (15 punten, 4x genoemd)


Frank Veenstra
1 - Son of Saul
In al zijn eenvoud en dankzij een realistische, unieke benadering van het onderwerp, een ruwe en beklemmende film die je niet snel zal loslaten. Juist ook een film voor wanneer je denkt dat alles over de Holocaust al wel gezegd en bekend is.
2 - Birdman
3 - Mad Max: Fury Road
4 - Sicario
5 - Inherent Vice


Nico van den Berg
1 - Son of Saul
We kijken mee over de schouders van Saul, alles om hem heen in een vage waas, Wat gebeurt er met de menselijke waardigheid, wat is waanzin en werkelijkheid; allemaal vragen die de film weet op te roepen en de kijker nog uren zal achtervolgen na het zien van het inktzwarte slotbeeld.
2 - Carol
3 - Victoria
4 - Hungry Hearts
5 - Mad Max: Fury Road


Mark Picauly
1 - Mad Max: Fury Road
Waarom? Het is gewoon één lange achterlijke, geniaal gefilmde, achtervolging waarbij je als kijker naar adem snakt en je eigenlijk nauwelijks door hebt of kan bevatten wat je zojuist hebt gezien. Tom Hardy omschreef de film als volgt: "It was like Cirque du Soleil meets fucking Slipknot!" Ik sluit me daar helemaal bij aan.
2 - Star Wars: The Force Awakens
3 - Sicario
4 - Wild Tales
5 - Inside Out


Jeroen Admiraal
1 - Mad Max: Fury Road
Een meesterwerk van visueel verhaal vertellen. Een spektakel van iconische scenes, karakters en landschappen. Wellicht de beste actie van de afgelopen tien jaar, citeerbare dialogen en gedenkwaardige karakters. Een frisse wind van praktische en meeslepende actie in een tijdperk van vlakke, computer-gegenereerde beelden.
2 - Birdman
3 - Star Wars Episode VII: The Force Awakens
4 - Sicario
5 - The Martian


Lianne Koorn
1. Birdman
Ik heb Birdman helemaal aan het begin van het jaar gezien, maar ik weet nog dat ik helemaal overweldigd de bioscoop uit liep. Ik had voor het eerst in lange tijd weer het idee dat ik iets 'nieuws' had gezien. Birdman zit vol met allerlei slimmigheden die tot uiting komen in de scherpe dialogen, het geweldige camerawerk waarbij de camera switcht van de ene duistere hoek in het theater naar de andere en de (soms) hilarische waanideeën van Riggans Birdman. Op een gegeven moment zegt het personage van Edward Norton tijdens het toneelstuk: "Nice Bird, Man!" over een kalkoen dat in de oven ligt. Ik zeg: "Nice film, Man!"
2 - It Follows
3 - Mad Max: Fury Road
4 - La Famille Belier
5 - Frank


Angelina Hammond
1 - Mad Max: Fury Road
Deze film heeft het actiefilmgenre naar een next level getild, heeft zelfs Mad Max-diehards overtuigt en enthousiast gemaakt, een mega adrenaline tour die alle actiefilms van 2015 overstijgt. To the MAX!
2 - Sicario
3 - Human


Ruud Stift
1. Youth
Paolo Sorrentino flikt het hem weer! Na 'La Grande Bellezza' pakt hij dit keer uit met grootheden Michael Caine en Harvey Keitel in een kuuroord in de Alpen. Een dirigent met pensioen (Caine) en een filmregisseur (Keitel) nog vol met onrealistische plannen. Mijmeren over 'toen', de confrontatie met de jeugd en hun steeds verder ingrijpende lichamelijke en geestelijke beperkingen werpen hun schaduw vooruit. Indrukwekkend en bij vlagen komisch drama met een fantastische soundtrack en een opvallende bijrol van Jane Fonda (!). Nog niet gezien? Zet hem meteen op het goede voornemens-lijstje!
2 - Carol
3 - Sicario
4 - Inside Out
5 - The Martian


Jon Jonoski
1 - Hard To Be A God
Deze drie uur durende historische science-fiction film uit Rusland, geschoten in zwart-wit, is tegelijkertijd de meest abstracte, filosofische film van het jaar, en de film met de grootste lading aan poep -en scheetgrappen. Ik begreep niet alles, maar heb zelden een film zo overtuigend een buitenaardse, absurde wereld zien uitbeelden.
2 - Reality
3 - Birdman
4 - Dear White People
5 - A Most Violent Year


Philip Fokker
1 - Amy
Quote van NAS uit het nummer "I Can" somt het op: "Like, I met a woman who's becoming a star/ She was very beautiful, leaving people in awe/ Singing songs, Lina Horn, but the younger version/ Hung with the wrong person/ Got her strung on that/ Heroin, cocaine, sniffin up drugs all in her nose.../ Coulda died, so young, now looks ugly and old/ No fun cause now when she reaches for hugs people hold they breath/ Cause she smells of corrosion and death/ Watch the company you keep and the crowd you bring/ Cause they came to do drugs and you came to sing".
2 - Talk to me Marlon
3 - One Single Planet


Marco Hagemeier
1 - Tokyo Tribe
De nieuwe film van Sion Sono, de meester op het gebied van poëtische explotatiefilm van Japanse bodem, is een chaotisch kunstwerk. De film kreeg helaas alleen een release op IFFR, maar is  gelukkig ook eenvoudig te verkrijgen op blu ray, waardoor ik hem al 5 keer heb gezien dit jaar. Als je van een hip-hop musical en Yakuza vechtfilm houdt, dan is dit jouw film.
2 - Jauja
3 - World of Tomorrow
4 - The Force Awakens
5 - Son of Saul


Robin Komin
1 - Me, Earl and The Dying Girl
Deze film was in mijn ogen bijna perfect. Hij is naast veelzijdig ook grappig, en ontroerend en het maakt je boos over hoe oneerlijk de wereld kan zijn. Bovenal is het een ontzettend grote loveletter naar films, filmmakers en filmliefhebbers. Het heeft een eigen stijl en dat kan ik alleen maar toejuichen. Jammer dat hij geen grote bioscooprelease heeft gekregen, na de de vertoning op het Pathé PAC festival.
2 - Dope
3 - Sicario
4 - Crimson Peak
5 - Kingsman: The Secret Servic


Omar Larabi
1 - The Duke of Burgundy
Vrijwel alles is betoverend aan deze film. Van de klavecimbel muziek tot de intrigerende cinematografie. Een ware hommage aan de 'masters of suspense' uit de jaren zeventig, net als voorganger Berberian Sound Studio (2012). Met twee uitzonderlijk goede actrices, die de liefde voor elkaar uitstekend weten te verbeelden.
2 - Son of Saul
3 - Mad Max: Fury Road
4 - It Follows
5 - The Tribe


Dick Gilsing
1 - Son of Saul
Een film over de doodsmachine van de nazi’s die tot de werkelijke kern van de Holocaust doordringt. Een reconstructie van de hel op een heel precieze, persoonlijke manier.
2 - Amy
3 - Carol
4 - Mommy
5 - Prins


Jan Roselaar
1 - Jurassic World
Objectief gezien niet de beste, maar over Jurassic ben ik nooit objectief. Ondanks de tekortkomingen die ik lekker negeer bleek het een emotioneel weerzien met een vriend die ik lang heb gemist. Een werkend park en hordes dino's wilde ik hebben en kreeg ik. Welcome to Jurassic World!
2 - Mad Max: Fury Road
3 - The Martian
4 - Ex_Machina
5 - Star Wars Episode VII: The Force Awakens


Matthijs van der Veer
1 - Mad Max: Fury Road
Het was maar goed dat de bioscoop in duisternis was gehuld, want de glimlach die twee uur lang op mijn gezicht stond, zal er behoorlijk beangstigend uit hebben gezien. Gedurfd, kleurrijk, progressief, minimalistisch, bombastisch, oprecht, met een briljante soundtrack en verbluffende actie, in een bizar, gestoord, maar totaal coherent universum. Witness!
2 - Turist
3 - Timbuktu
4 - Mistress America
5 - It Follows


Giselle Defares
1 - Star Wars Episode VII: The Force Awakens
Duikvluchten met de Millenium Falcon, schroeiende lichtzwaarden en natuurlijk de Force. Het is pure nostalgie maar het is J.J. Abrams gelukt om een mooie film te maken. Herkenbaar verhaal maar uitstekende cinematografie, prima acteerwerk en prachtige muziek.
2 - Far From The Madding Crowd
3 - Spy
4 - The Road Within
5 - Kingsman: The Secret Service


Yvonne Brouwers
1 - Mad Max: Fury Road
Een visueel overweldigende moderne opera over krachtige beslissingen. Als je nog niet verliefd was op Charlize Theron, dan ben je het nu zeker.
2 - Er ist Wieder Da
3 - Spectre
4 - Crimson Peak
5 - Welcome to me

Tags:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap