movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Recensies » Bioscoop
Ondanks het feit dat de verfilming van Dan Browns bestseller The Davinci Code kritisch gezien ontzettend faalde, was het commercieel gezien een groot succes. Ron Howard keert daarom weer terug met een nieuw Denksport parcours voor hoogleraar religieuze symboliek, Robert Langdon.
2003; hèt jaar van Dan Brown. Met zijn vierde boek The Davinci Code brak hij alle records; een wereldwijde verkoop van 60,5 miljoen exemplaren. Hoewel hij al jaren bezig was met schrijven, was dat toch het boek waardoor hij inmiddels multimiljonair is geworden.
Vanwege dit succes zijn de eerdere boeken van Dan Brown allemaal opnieuw gedrukt en uitgebracht, waaronder ook zijn tweede boek, Het Bernini Mysterie, dat in Amerika door het leven gaat onder de titel Angels & Demons. Gezien het succes van de vorige Robert Langdon film, die wereldwijd rond de 750 miljoen dollar heeft opbracht, kan een vervolg natuurlijk niet uitblijven.
Angels & Demons
Het verhaal van Angels & Demons gaat verder waar The Davinci Code ophield. Waar Robert Langdon (Tom Hanks) in de eerste film in strijd was met het Vaticaan, wordt hij nu door hen te hulp geroepen. De vier kardinalen (de Preferiti) die kandidaat zijn voor de aankomende pausverkiezing zijn ontvoerd, wat het werk lijkt te zijn van de eeuwenoude, en inmiddels doodgewaande, broederschap de Illuminatie. De Illuminatie is binnengedrongen in CERN tijdens hun Large Hadron Collider project en heeft de anti-materiestof weten te bemachtigen. Die wordt als bom gebruikt en ergens in Vaticaanstad verborgen. Alsof dit nog niet erg genoeg is, wordt elk uur een kardinaal gedood volgens één van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water. Samen met CERN onderzoekster Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), en tevens met behulp van het Zwitserse Leger onder leiding van Commandant Richter (Stellan Skarsgård) en politie-inspecteur Ernesto Olivetti (Pierfrancesco Favino), wordt het een nachtelijke race tegen de klok om de kardinalen te redden, de anti-materie bom te vinden en een explosie te voorkomen.
Nieuwe kansen?
De filmcritici vonden de vorige film een vrij slordige vertelling die voor niet-ingewijden onduidelijk was en met een gebrek aan chemie tussen de twee hoofdpersonages Tom Hanks en Audrey Tautou. Ook viel Tom Hanks in zijn rol erg tegen en leek totaal verkeerd gekozen.Het hele team probeert het nu weer allemaal dunnetjes over te doen, The Davinci Code was immers een groot succes. Toch?
Ze lijken wat van de kritieken meegenomen te hebben want de film als geheel komt wat sterker over, zelfs Tom Hanks lijkt meer op zijn plaats, wat alleen maar ten goede komt aan het Robert Langdon personage. Ook het feit dat het grootste gedeelte van de film zich in één nacht afspeelt, geeft de film meer spanning.
Toch valt er nog steeds veel op de film aan te merken. Zo blijft hij nog steeds het gehalte hebben van een Indiana Jones-achtig parcours met hindernissen waarbij de spanning ver te zoeken is. Dit is zonde, want het bronmateriaal is zeker van een hogere orde. Tevens komt de film, net als The Davinci Code, gehaast over. Natuurlijk, het verhaal heeft haast, aangezien het een race tegen de klok is, maar het lijkt me wel van belang om de kijker geboeid te houden. Dat is hier regelmatig niet het geval.
Het wordt allemaal wel prachtig in beeld gebracht. De beelden van Vaticaanstad en Rome blijven zeker nog na de film op je netvlies hangen. Er wordt uiteraard ook handig gebruik gemaakt van computereffecten, zeker bij bepaalde ruimten waar niet gefilmd mocht worden (lees hier meer daarover), zoals het ondergrondse archief. Hierdoor heeft de film wel een krachtige, mysterieuze waarde wanneer we als kijker door geheime, verboden gangen en ruimten dwalen.
Acteurs
Zoals al vermeld zit Tom Hanks hier beter in zijn Robert Langdon personage dan in de vorige film. Hier heeft hij een nieuwe medespeelster in Ayelet Zurer (Vantage Point) als Vittoria Vetra. De chemie spat ook hier zeker niet van het doek, hoewel deze sterker overkomt dan met Audrey Tautou. Verder zien we nog Armin Muehler-Stahl, die pas nog te bewonderen was in het Duitse kostuumdrama Buddenbrooks. Hier is hij perfect gecast als kardinaal Strauss. Ewan McGregor (Big Fish) als Camerlengo Patrick McKenna imponeert ook met zijn charisma en betrouwbaar voorkomen. En dan is er ook nog één van Zweden’s beste export 'producten', Stellan Skarsgård (Dogville). Hij zet hier weer een gluiperig en dubieus karakter neer.
Ron Howard
Tijdens zijn jaren als acteur in de hitserie Happy Days zal hij waarschijnlijk niet gedacht hebben ooit één van de meest succesvolle regisseurs te worden. De goede man lijkt film na film te maken die bedolven worden onder de Oscar(nominatie)s. Teleurstelling was er dan ook volop bij de critici dat hij deze kwaliteit niet wist vol te houden met The Davinci Code. Dezelfde kritieken kunnen, min of meer, worden afgevuurd op Angels & Demons. Ondanks dat de kracht van Howard door beide films zeker op te merken is, moet misschien ook worden geconcludeerd dat Dan Browns materiaal niet geschikt is voor hem.
Hans Zimmer
Opnieuw horen we Hans Zimmer die de soundtrack van de film vult en voor The Davinci Code nog een Golden Globe nominatie kreeg. Ook deze keer levert hij bij vlagen sterke en toepasselijke muzikale momenten. Zijn orkest, koor en computer draaien overuren om de religieuze en wetenschappelijke thema’s muzikaal te versmelten. Jammer is wel dat het koor soms te vaak voor een kort moment wordt ingezet, waardoor het aan spanning inboet en als een goedkoop trucje overkomt. Zimmer zou iets beter moeten weten.
Conclusie
Net als The Davinci Code weet ook Angels & Demons de aandacht en spanning niet vast te houden. Hoewel het allemaal wat beter en strakker wordt gebracht, komt het weer gehaast over. Aan de acteurs ligt het verder niet en worden vooral de belangrijkere bijrollen sterk vertolkt. Hans Zimmer zorgt opnieuw voor de ‘earcandy’, hoewel hij soms erg op safe speelt. Misschien moeten we concluderen dat Ron Howard, hoewel hij zeker zijn sterke kanten laat zien, niet helemaal de geschikte regisseur is om Dan Browns proza te verfilmen. Misschien een tip voor schrijver en uitvoerend producent Brown bij de al aangekondigde volgende verfilming; zorg wat beter voor kwaliteitsbehoud!

Bestel bij Bol.com
Regisseur:
Cast:
Tom Hanks
Ewan McGregor
Armin Mueller-Stahl
Stellan Skarsgård
Ayelet Zurer
Genre:
Releasedatum:
13 mei 2009Ons oordeel:
-
Speelduur:
138 minuten
Tags: Angels & Demons, Armin Mueller-Stahl, Ayelet Zurer, Dan Brown, Ewan McGregor, Ron Howard, Stellan Skarsgard, Tom Hanks
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
- Win vrijkaarten en goodies voor Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
- Win Rick and Morty Season 6 op Blu-ray
- Win vrijkaarten voor Till
- De lekkerste popcorn die je zelf maakt
- De Beste Films Voor Motorliefhebbers
- 5 Tips Voor Het Organiseren van een Succesvol Slaapfeestje!
- De 5 populairste Spaanse films
- Deze scènes over het casino bleven ons bij
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Vrijdag 9 december 2011 om 17:23
Gewoon erg goed niet zeiken.
Anoniem Zaterdag 2 januari 2010 om 16:06
geweldige film.
maar lastig om te begrijpen als je het boek niet gelzen hebt.
je kan dus beter eerst het boek lezen en dan pas de film zien.
Anoniem Dinsdag 29 december 2009 om 11:56
De film is prachtig qua beelden en acteerwerk, maar ik vind het bijzonder jammer dat de film niet het boek heeft gevolgd. Diverse afwijkingen t.o.v. het boek zijn te billijken, maar de intentie van de daden van Camerlengo zijn totaal niet voor het voetlicht gebracht en daardoor is het verhaal ontkracht en heeft het niet de diepgang van het boek. Waarschijnlijk was het te gewaagd voor de producent om de ware reden van de daden van Camerlengo op te nemen. Commerciële overwegingen zullen hiervan waarschijnlijk de redenen zijn om de Rooms Katholieke kerk niet voor hun hoofd te stoten. De film is daardoor voor mij qua verhaal een tegenvaller.
Anoniem Zaterdag 24 oktober 2009 om 15:05
Ik heb de film net bekeken en ik kan de critici gedeeltelijk volgen.
Ik heb geen enkel boek van Dan Brown gelezen en ik vond ook dat de film heel snel ging.
Maar natuurlijk heb ik ook de verborgen delen gezien van het Vaticaan wat wel bezonder fascinerend is.
Anoniem Zondag 21 juni 2009 om 00:02
Met deze recensie ben ik het niet eens.
Da vinci code was een goede film. De rode draad was zoals ik het in mijn hoofd had.
Hier daarentegen was het Bernini mysterie zo slecht verfilmd dat ik bijna dacht dat het een andere film was. Erg snel en onduidelijk vond ik het. Sommige scenes kwamen niet in het boek voor en de veranderingen maakte het verhaal in de film enkel slechter dan in het boek.
Bij evt. nieuwe verfilmingen van Dan Brown's boeken hoop ik dat ze de film dan maar wat langer maken, zodat ze de personages goed kunnen uitlichten en een verhaal kunnen neerzetten. Dit was iets te veel naar Hollywoods smaak gemaakt. En snelheid is niet altijd een beter verhaal. Sterker nog door de snelheid kom je nooit lekker in de film; wat erg zonde was, want het Bernini mysterie was het allerbeste verhaal van Dan Brown tot nu toe.
Anoniem Woensdag 10 juni 2009 om 16:38
superfilm !
Anoniem Vrijdag 29 mei 2009 om 15:06
Geweldige film! Zien!