Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
3D techniek uitgelegd

3D techniek uitgelegd

Er worden verschillende technieken gebruikt in Nederland om 3D films te vertonen. Wij leggen ze voor je uit.

Het basisprincipe is gelijk voor alle systemen. Bij een 3D film wordt er zowel een beeld getoond voor het rechteroog als het linkeroog. De bril laat het juiste oog het bijbehorende beeld zien en onze ogen maken er een driedimensionaal beeld van.

XpanD
XpanD brilHet XpanD systeem is populair onder Europese bioscoopexploitanten. Een voordeel is dat de bestaande bioscoopschermen gebruikt kunnen worden en er geen nieuw prijzig scherm (silver screen) nodig is in de zaal. Hierdoor kunnen de 3D films in elke zaal vertoond worden.

De bioscoopbezoeker krijgt een ‘actieve’ bril waarbij om en om de brilglazen open en dicht gaan in een razendsnel tempo. Door deze ingebouwde technologie heeft de bril echter een aantal nadelen. De brildrager kan last hebben van het gewicht van de bril en de batterij in de bril kan op raken waardoor de bezoeker geen 3d ziet. Daarnaast kan de technologie in de bril het af laten weten. Een ander nadeel voor de bioscoop is dat de brillen prijzig zijn (zo’n 35 euro) en na de voorstelling moeten worden ingeleverd en schoongemaakt.

RealD
RealD brilHet RealD systeem wordt als beste op de markt gezien, waardoor filmstudio’s zich ook richten op dit systeem bij het maken van 3D films. Het systeem is voornamelijk populair bij Amerikaanse bioscoopexploitanten.

De bioscoopbezoeker draagt hierbij ‘passieve’ goedkope wegwerpbrillen van zo’n 50 cent. Hierdoor hoeft de bioscoop na afloop geen brillen te verzamelen en schoon te maken. De bezoeker mag de bril na afloop weggooien of mee naar huis nemen. Doordat er geen techniek in de bril zit zijn ze ook niet zwaar om te dragen. Een nadeel voor de bioscoop is dat er een prijzig silver screen in de bioscoopzaal moet worden geïnstalleerd. De filmprojector projecteert twee filmbeelden tegelijk – een voor elk oog. De bril combineert deze waardoor het 3D effect ontstaat.

Dolby 3D
Dolby 3D brilBij het Dolby 3D systeem kan, net zoals bij XpanD, het bestaande bioscoopscherm blijven hangen, maar is er wel een dure 3D bril nodig. Voordeel van deze ‘passieve’ bril is dat het geen techniek bevat en dus ook niet per ongeluk uitgezet kan worden. De bril moet wel na afloop ingeleverd worden en de bioscoop zal ze moeten schoonmaken.

Bioscoopketen Kinepolis gebruikt het systeem in zijn bioscopen in België, Frankrijk en Spanje. In Nederland gebruikt alleen Euroscoop Tilburg de techniek.

Master Image
Master Image brilDit systeem is vergelijkbaar met RealD. Er moet een duur silverscreen opgehangen worden er kunnen goedkope ‘passieve’ wegwerp brillen gebruikt worden zonder techniek erin. Er wordt een enkele projector gebruikt om de twee beelden te projecteren.

Dubbel Projectie
Hiervoor worden twee projectoren gebruikt. De een projecteert het beeld voor het rechteroog, de andere voor het linkeroog. De techniek wordt toegepast als het scherm groter is dan 15 meter. De ‘passieve’ brillen zijn relatief goedkoop. Dubbel Projectie wordt gebruikt in CineMec in Ede.

IMAX 3D
Deze techniek wordt alleen in IMAX-bioscopen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van twee afzonderlijke filmstrips voor het projecteren van de beelden. Het vereist een duur silverscreen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk