Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Angels & Demons: CERN en de Large Hadron Collider

Angels & Demons: CERN en de Large Hadron Collider

Proberen uitleggen wat de experts in CERN doen - Europa’s toonaangevend, wetenschappelijk onderzoekscentrum - en waarom het de rest van ons aangaat is niet makkelijk. Maar acteur Tom Hanks denkt dat hij een goede manier heeft gevonden om uit te leggen waar CERN’s grootste experiment, de Large Hadron Collider (LHC), om gaat.

"Je hebt een speelgoedtrein die in een cirkel tegen de snelheid van het licht in gaat en je hebt een andere speelgoedtrein die in de omgekeerde richting tegen de snelheid van het licht in gaat,” legt Hanks uit. “En wanneer deze twee in botsing komen, ontstaat er een nieuwe manier van transport”.

"Iets als een spetterende, luchtvaardige trein die geen olie nodig heeft en die een miljard mensen kan verplaatsen. Zoiets zal er ontstaan als ze deze twee dingen laten botsen. Dat is de LHC-deeltjesversneller!"

cern

Een van de Large Hadron Collider's particle detectors

De tweevoudige Oscar winnaar is in CERN, het Europese Centrum voor Nucleair Onderzoek, een gigantische locatie die de Frans-Zwitserse grens bij Genève overschrijdt, om Angels & Demons: Het Bernini Mysterie te promoten waarin CERN een sleutelrol speelt.

In de prequel op The Da Vinci Code, speelt Hanks opnieuw de rol van Robert Langdon. Hij komt erachter dat een eeuwenoud geheim genootschap bekend als de Illuminati, weer actief is geworden en zij zijn er op uit de katholieke kerk en het Vaticaan te vernietigen. De Illuminati hebben een buisje met antistof gestolen uit CERN dat ze zullen gebruiken als massavernietigingswapen. Het is aan Langdon om een hele reeks middeleeuwse mysteries op te lossen en de Illuminati tegen te houden.

De pers werd verzameld in CERN voor een eerste blik van de film en om de kans om de technologie te zien achter het grootste fysica-experiment ter wereld - de LHC-deeltjesversneller.

Hoe ziet die er uit? Het is een massa machines en instrumenten die in een immense grot zijn geplaatst, even hoog als een gebouw van vijf verdiepingen en met genoeg supergeleidende kabels om bijna zeven keer rond de evenaar te gaan. Het is een indrukwekkend gezicht en even indrukwekkend is de infrastructuur erachter, zoals de cirkelvormige tunnel van 27 km die de rest van de technologie herbergt. Het duurde acht jaar om de tunnels uit te graven en toen de twee uiteinden elkaar ontmoetten, waren ze op 1 cm na nauwkeurig.

cern-2

De CERN gebouwen vannuit de lucht

De gebouwen van CERN aan de oppervlakte geven niet veel weg en van buitenaf zouden ze deel kunnen uitmaken van willekeurig industriepark in Europa, maar binnenin lijkt het op een controlekamer die NASA zou gebruiken voor een ruimtemissie.

Na de eerste beelden van de film stonden Tom Hanks, actrice Ayelet Zurer die wetenschapper Vittoria Vetra speelt, regisseur Ron Howard en het onderwijshoofd van CERN Rolf Landua de pers te woord. Hanks legde uit waarom hij zo gretig was om terug te keren als Robert Langdon: "Ik ben niet stom - dit baantje geef ik nooit op". Ook gaf hij aan waarom hij niet gelooft in samenzweringstheorieën: "Ik denk dat ze zijn verzonnen door mensen die er hun boeken door kunnen verkopen", aldus de acteur.

Meer informatie over CERN en de Large Hadron Collider op de website van CERN zelf. De recensie van Angels & Demons: Het Bernini Mysterie lees je hier.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...