Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials
Filmjaar 2013: wat waren de beste films?

Filmjaar 2013: wat waren de beste films?

De redactie van MovieScene zet aan het eind van 2013 de beste films van dit jaar op een rij.

Terugkijkend was 2013 volgens de meeste MovieScene redacteuren een sterk filmjaar, met een paar films die er voor bijna iedereen uitsprongen. Als je alle losse toplijstjes bij elkaar optelt, steekt de top drie met kop en schouders boven de rest uit. Ook volgens de Nederlandse filmpers waren dit de drie beste films van het afgelopen jaar. Maar naast deze grote overeenstemming zijn er gelukkig ook genoeg pareltjes die maar door een enkeling genoemd wordt. Zo maakte de animatiefilm It's Such a Beautiful Day op één redacteur een enorme indruk, kon een Jurassic Park fan met de 3D re-issue zijn hart ophalen en kreeg de mooie zwart-wit film Blancanieves ook een terechte vermelding. Naast de documentaire The Act of Killing werd ook de IDFA-favoriet The Imposter als favoriet genoemd. Aan de lijst te zien is zowel de Europese als de Amerikaanse auteurscinema nog springlevend..


De algemene top 10 van de redactie:

1 - Gravity
2 - La Vie d’Adèle
3 - La Grande Bellezza
4 - The Act of Killing
5 - The Master
6 - Inside Llewyn Davis
7 - Django Unchained
     Rush
     Zero Dark Thirty
10 - Blue Jasmine


Angela Potjens
1 - Behind the Candelabra
In dit diep tragische liefdesverhaal over showpianist Liberace zien we dat roem bepaald niet aardiger maakt: diens partner Scott wordt als een ding opzij gezet als zich een nieuwe liefde aandient. Met glansrollen van Michael Douglas en Matt Damon.
2 - The Master
3 - Mud
4 - La Vie d'Adèle
5 - Omar

Armand Lahaije
1 - Rush 
Eén van de beste films van Ron Howard en dat geeft al genoeg aan. Alles is top aan deze film: fantastisch cameramerk, strakke regie, top acteerwerk, geweldige muziek van Hans Zimmer en een pakkende verhaallijn. Ook filmkijkers die niets met formule 1 hebben komen helemaal aan hun trekken.
2 - The Impossible
3 - Mud
4 - Prisoners
5 - Iron Man 3

Dick Gilsing
1 - La Grande Bellezza
Een eerbetoon aan La Dolce Vita van Fellini. Prachtige film over de schoonheid van het leven, waarvan aan het eind ironie en melancholie resteren. Schitterende rol van Toni Servillo als de decadente schrijver, de koning van de beau monde in Rome.
2 - La vie d’Adèle
3 - Inside LLewin Davis
4 - The Master
5 - Borgman

Dries Thomas
1 - Zero Dark Thirty
Zero Dark Thirty, ofwel de zoektocht naar Osama bin Laden, zorgde dit jaar voor de nodige controverse omwille van een gruwelijke martelscène. Maar dankzij Jessica Chastains indrukwekkende vertolking en Kathryn Bigelows gewaagde regie durf ik te stellen dat Zero Dark Thirty een intens en aangrijpend meesterwerk is.
2 - The Master
3 - Captain Phillips
4 - Lincoln
5 - Arbitrage

Hugo Emmerzael
1 - The Act of Killing
Een briljante en huiveringwekkende documentaire, die perfect de mogelijkheden van film laat zien. Joshua Oppenheimer toont aan dat film humaniteit kan doen vervagen en hervinden. Dit is het soort film, dat je na het kijken achterlaat met een ander soort wereldbeeld. Ik zeg het bijna nooit, maar iedereen zou deze film moeten zien.
2 - Only God Forgives
3 - Zero Dark Thirty
4 - Gravity
5 - The Hobbit: The Desolation of Smaug

Jakob Peters
1 - Gravity
Elk jaar zijn er als je geluk hebt een paar films die echt uniek zijn en nog lang herinnerd gaan worden. Gravity is er daar zeker één van. Dit adembenemende avontuur levert entertainment zoals je zelden meemaakt.
2 - The Act of Killing
3 - Django Unchained
4 - Prisoners
5 - Captain Philips

Jan Roselaar
1 - Jurassic Park 3D
Het twintigjarig jubileum van mijn lievelingsfilm werd op de meest voor de hand liggende manier gevierd (in 3D) met de re-release van deze moderne klassieker die nog allerminst aan kracht heeft ingeboet op het witte doek. En als 3D dan ook nog iets toevoegt, maak je me helemaal blij.
2 - The Hobbit: The Desolation of Smaug
3 - Gravity
4 - The World's End
5 - Hitchcock

Jip Klompenhouwer
1 - La Grande Bellezza
De beschamende realisatie dat ik maar bar weinig films heb gezien in 2013 maakt het samenstellen van een lijstje verbazingwekkend gemakkelijk. Het meesterwerk waarmee Sorrentino ons onderdompelt in een tekstueel en cinematografisch prachtig verhaal, steekt met kop en schouders boven de rest uit. Wat een rijke, poëtische ervaring.
2 - La vie d’Adèle
3 - Rush
4 - The Master
5 - Gravity

Jon Jonoski
1 - Child's Pose
Er was dit jaar geen film met een beter script dan Child's Pose. Hoofdrolspeelster Luminita Gheorghiu leverde bovendien de beste acteerprestatie van dit jaar af. Bovendien houd ik van satires én van films die de grens tussen comedy en drama opzoeken. En Child's Pose deed dit op geweldige wijze.  
2 - Inside Llewyn Davis
3 - Blue Jasmine
4 - Lincoln
5 - The Purge

Jonathan Spuij
1 - Inside Llewyn Davis
Dé ideale film om de vieze zoete smaak van de feestdagen mee weg te spoelen. De broertjes Coen laten hun hoofdpersonage wederom een lijdensweg afleggen die tegelijk ook hilarisch is. Oogstrelend gefilmd en met een prachtige soundtrack.
2 - The Act of Killing
3 - La Vie d'Adèle
4 - Captain Phillips
5 - La Grande Bellezza

Lianne Koorn
1 - Django Unchained
Doorgaans word ik aangekeken alsof ik gek ben als ik zeg dat Quentin Tarantino’s films me weinig kunnen boeien. Ik was zelf daarom ook het meest verrast toen ik merkte dat ik Django Unchained wèl leuk vond. Deze Tarantino film gaat dieper dan anders. Er is geweld en er zijn verknipte personages, maar ergens daartussendoor glipt een verhaallijn met meer hart en humor.
2 - Don Jon
3 - Gravity
4 - Promised Land
5 - Cherchez Hortense

Marco Hagemeier
1 - It’s Such A Beautiful Day
It’s Such A Beautiful Day heeft door zijn populariteit via internet en festivals zijn release bij ons gevonden op het Holland Animation Film Festival afgelopen maart. Naast al het moois wat er dit jaar is verschenen blijft deze creatieve film vol eigenzinnigheden, humor, surrealisme en betekenis, dé winnaar van 2013.
2 - The Act of Killing
3 - La Vie d’Adèle
4 - Before Midnight
5 - Gravity

Mark Picauly
1 - La Vie D' Adèle
Wat mij betreft draaide het filmjaar van 2013 om indrukwekkende en prachtige cinematografie. La Vie D' Adèle stak daar bovenuit omdat naast het camerawerk die herkenbare hartverscheurende eerste liefde, die je op momenten de adem ontneemt, zo voelbaar werd tijdens het kijken van de film. Met recht een intense kijkervaring.
2 - La Grande Bellezza
3 - Only God Forgives
4 - Gravity
5 - Die Wand

Matthijs van der Veer
1 - The Act of Killing
Het zegt in mijn geval veel als een documentaire bovenaan mijn lijstje films komt te staan. Joshua Oppenheimer’s confronterende portret van een man wiens handen voor de dood van honderden Indonesiërs heeft gezorgd was echter de film die gedurende het jaar het langst door mijn hoofd bleef spoken.
2 - La Vie d’Adèle
3 - The World’s End
4 - Before Midnight
5 - Spring Breakers

Melvin Imanuel
1 - Pacific Rim
Misschien niet de klassieke "beste film" van 2013, en misschien ook wel niet een film die een Oscar zal krijgen, maar wat heb ik genoten van dit actiespektakel! Guillermo del Toro's kracht is duidelijk in alle facetten van Pacific Rim aanwezig, en stelt daarom helemaal niet teleur. Power Rangers on speed!
2 - Evil Dead
3 - The Conjuring
4 - Pain & Gain
5 - Scabbard Samurai

Nico van den Berg
1 - La Vie d'Adèle
In een sterk filmjaar was La Vie d'Adèle dé film die je beetpakte en ontroerde. Een emotionele rollercoaster zoals je die nog maar zelden in de bioscoop meemaakt. Zeer terechte winnaar van de Gouden Palm, met magisch acteerwerk van de twee hoofdrolspeelsters.
2 - La Grande Bellezza
3 - The Master
4 - Post Tenebras Lux
5 - Mud

Nick van den Ingh
1 - Gravity
Heerlijke ruimtethriller met Sandra Bullock. Als kijker leef je anderhalf uur echt mee. Het zou me niet verrassen als de film meerdere Oscars mee naar huis neemt, met Bullock als grootste kanshebber.
2 - Prisoners
3 - Rush
4 - We're the Millers
5 - Man of Steel

Omar Larabi
1 - La Vie d'Adèle
Zelden vroeg een kunstenaar zoveel van zijn muze als Abdellatif Kechiche voor La Vie D’Adèle. Vergelijkingen met Rivette's La Belle Noiseuse en andere prachtige kunstzinnige films waren al snel gemaakt. De prachtige aaneenschakeling van close-ups in dit liefdesverhaal maakten op mij een diepe indruk. Hoogtepunt van een prachtig filmjaar!
2 - Gravity
3 - Zero Dark Thirty
4 - Stories We Tell
5 - Rebelle

Patrick Touw
1 - Blancanieves
Met het verhaal van Sneeuwwitje, verweven met Spaans temperament, flamenco, toreador, humor en de verfilming als zwijgende zwart-witfilm, maakte cineast Pablo Berger van een oud en saai Grimm sprookje een spannende attractie in een arena van het Spanje uit de jaren '20 van de vorige eeuw.
2 - Gravity
3 - Scabbard Samurai
4 - The Master
5 - Berberian Sound Studio

Peter de Jonge
1 - The Conjuring
Eigenlijk was 2013 op een paar films na niet een heel best filmjaar, maar voor horrorfanaten was er The Conjuring. Tien jaar na het horrorsucces Saw bereikt James Wan (Saw, Dead Silence, Insidious) zijn hoogtepunt met The Conjuring. Meeslepend, sfeervol, maar vooral doodeng. Wan heeft horror eigenhandig nieuw leven ingeblazen.
2 - Gravity
3 - La Grande Bellezza
4 - Pain & Gain
5 - Before Midnight

Philip Fokker
1 - La Grande Bellezza
Een orgie van melancholie en decadentie in hedendaags Rome. Zijn de dialogen beter dan de stiltes die vallen? Is de muziek beter dan de cinematografie? Zijn de vrouwen mooier dan de mannen? Waarom woon ik nog in Amsterdam? Waarom draag ik niet iedere dag maatpakken? Is er een betere motivatie om een bestseller te schrijven?
2 - Blue Jasmine
3 - No
4 - Elle s'en va
5 - Inside Llewyn Davis

Ruud Stift
1 - Quartet
Eigenlijk verdienen Quartet en La Grande Bellezza beiden de eerste plaats. Maar ik ging voor sentiment boven stijl. Quartet is gewoon een heerlijke feelgood movie met een keur aan fantastische acteurs. De oudjes doen het nog best. Laat niemand onberoerd, een lach en een traan. Heerlijk!
2 - La Grande Bellezza
3 - Silver Lining's Playbook
4 - Blue Jasmine
5 - Mud

Yvonne Brouwers
1 - The Imposter
Sommige documentaires raken en verwonderen je op een manier die je niet verwacht had. The Imposter is hier een goed voorbeeld van. Een onwaarschijnlijk verhaal, afgewisseld met geënsceneerde filmische beelden zorgen voor een geheel dat nog steeds in het achterhoofd blijft kleven.
2 - Gravity
3 - Django Unchained
4 - De ontmaagding van Eva van End
5 - Les Misérables

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...